Гарите вече са активен градоразвиващ център

Гарите се превърнаха в изключително активен градоразвиващ център. Идеята, че гарата е мръсно място, което само криминализира, много бързо се преобразява. Това каза архитект Бойко Кадинов от фондация „Визар“ в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването му беше архитектурният конкурс за вторичен градски център в София в зоната около Централна гара, който се провежда до 31 май 2018 г. Проектите ще бъдат показани между 5-10 юни в Националната художествена галерия.

Той даде пример с Виена, където ако някой иска да си купи нещо в събота вечер, всички магазини са затворени, но в центъра до новата гара всичко работи 24 часа.

„Визар“, фондацията, която отваря архитектурата към своята публичност и хвърля мостове към това архитектите да излязат от анонимността и да представят своите идеи, ще превърне четвъртото издание на едноименния конкурс в голяма изложба“, каза арх. Кадинов.

За една седмица посетителите ще могат да разгледат проектите и идеите на българските архитекти. Идеята на организаторите е да монтират екрани, на които да се показват тези проекти, както и да направят 3D мапинг.

Арх. Бойко Кадинов обоснова необходимостта от създаване на вторичен център в столицата с думите:

„Градът се развива и той отдавна надхвърли онези хипотези за 500 хиляди – 1 милион – 1,5 милиона жители. Хората, които живеят в метрополията София, виждат огромното море от ламарина, което сутрин залива столичните булеварди, транспортните потоци и необходимостта този град да се развива не само в централната си част, а да даде възможност за развитие на другите центрове. Струва ми се, че европейската столица София има нужда от това да погледне и към своето транспортно развитие.“

По думите на Кадинов, подкрепата на Столичната община е най-важното в случая, защото тя е жест, с който градът показва, че иска да се променя.

В конкурсът са поканени да изложат концепциите си не само българските архитекти, които работят в държавата, а и онези извън границите й.

Източник : www.blombergtv.bg

Автомобилен транспорт

Росен Желязков: Яд ни е, можехме да решим въпроса с пакета „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

Всеки член на Европейския парламент организира така своя дневен ред, че да присъства на заседание. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков във включване по телефона в сутрешния блок на […]

Автомобилен транспорт

Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени […]

Автомобилен транспорт

Загубихме отлагането на пакет „Мобилност“ с два гласа

Със 156 на 154 гласа България и останалите страни – членки току-що загубиха битката за отлагането на пакета „Мобилност“. Това се случи току-що на заседание на Европейския парламент в Страсбург. […]