Гърция скована от обща стачка: не работят транспорт, болници и училища

Гърция е парализирана от обща стачка. Туристи чакат по пристанищата. Шофьорите на тирове са блокирани по портовете, предаде БНР.

Законопроектът, срещу който се вдигна цялата страна, е за приватизация на транспорта и промени в трудовото законодателство. Готвят се промени в някои правила за обявяване на стачка, което позволява да не се прилагат колективни трудови договори при определени условия, както и създаване на регистър за профсъюзите – което според последните ще наложи контрол върху дейността им.

Заради стачката са закрити гръцките пристанища за отплаващи и за пристигащи плавателни съдове. Моряци и пристанищни служители блокират напълно морския транспорт. На котва остават фериботите и всички товарни кораби.

За 24 часа са спрени градските автобуси, а хората отиват на работа с лични автомобили, което предизвика задръстване в градовете. Железничарите също  съобщават, че ще протестират също за 24 часа, но в четвъртък, 26-и септември, за да не блокират напълно транспорта в страната, допълва БНР.

Не се движи първият лъч на метрото в Атина. Другите пътуват само за няколко часа. Тролеите и градската железница са с почасови протести.

В стачката се включиха лекарите от държавните болници, които приемат само спешни случаи. Затворени са училища, съдилища и всички общински служби. Стачкуват и учителите, медицинският персонал, а банковите служители и журналистите протестират частично.

Стачката продължава до 6 часа на 25 септември.

От МВнР препоръчват на българите, които пътуват за Гърция, да се информират предварително за разписанията на обществения и морски транспорт. За стачките информация могат да прочетат на сайта apergia.gr, който е наличен само на гръцки език.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина или с генералното ни консулство в Солун.

offnews.bg

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]