Гърция скована от обща стачка: не работят транспорт, болници и училища

Гърция е парализирана от обща стачка. Туристи чакат по пристанищата. Шофьорите на тирове са блокирани по портовете, предаде БНР.

Законопроектът, срещу който се вдигна цялата страна, е за приватизация на транспорта и промени в трудовото законодателство. Готвят се промени в някои правила за обявяване на стачка, което позволява да не се прилагат колективни трудови договори при определени условия, както и създаване на регистър за профсъюзите – което според последните ще наложи контрол върху дейността им.

Заради стачката са закрити гръцките пристанища за отплаващи и за пристигащи плавателни съдове. Моряци и пристанищни служители блокират напълно морския транспорт. На котва остават фериботите и всички товарни кораби.

За 24 часа са спрени градските автобуси, а хората отиват на работа с лични автомобили, което предизвика задръстване в градовете. Железничарите също  съобщават, че ще протестират също за 24 часа, но в четвъртък, 26-и септември, за да не блокират напълно транспорта в страната, допълва БНР.

Не се движи първият лъч на метрото в Атина. Другите пътуват само за няколко часа. Тролеите и градската железница са с почасови протести.

В стачката се включиха лекарите от държавните болници, които приемат само спешни случаи. Затворени са училища, съдилища и всички общински служби. Стачкуват и учителите, медицинският персонал, а банковите служители и журналистите протестират частично.

Стачката продължава до 6 часа на 25 септември.

От МВнР препоръчват на българите, които пътуват за Гърция, да се информират предварително за разписанията на обществения и морски транспорт. За стачките информация могат да прочетат на сайта apergia.gr, който е наличен само на гръцки език.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина или с генералното ни консулство в Солун.

offnews.bg

ЖП транспорт

Кошмар ли е пътуването с влак в Източна Европа?

Пътуването с влак в България съвсем не прилича на разходка в парка, пише Euronews в материал за европейския железопътен транспорт, озаглавен „Къде в Европа пътуването с железниците е кошмар?“ От високоскоростните […]

Автомобилен транспорт

Превозвачи искат отлагане на тол таксуването

Превозвачи поискаха отлагане на старта на тол системата, планиран за 1 март. Позицията си те изразиха на заседание на парламентарната комисия по регионална политика. Според Йордан Арабаджиев от Съюза на […]