До края на годината НКЖИ ще обяви търговете за рехабилитация на два жп участъка

До края на годината НК „Железопътна инфраструктура“ ще обяви търговете за рехабилитация на жп участъците Оризово-Михайлово и София-Волуяк. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, по време на Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“, организиран от Камарата на строителите в България и в. „Строител“, съобщават от пресцентъра на МТИТС. По думите му, до няколко месеца ще бъде обявена и поръчката за изграждане на системите за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив-Бургас.

Снимка: МТИТС

Снимка: МТИТС

„През месец юли пуснахме процедурите за строителство на жп отсечките от Септември до Костенец и от Костенец до Елин Пелин, финансирани с европейски средства. За съжаление все още нямаме избрани изпълнители, тъй като и двете се обжалват във Върховния административен съд“, заяви Велик Занчев.

Заместник-министърът допълни, че по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се финансират 6 големи инфраструктурни проекти, като в отделна приоритетна ос са осигурени 68 милиона евро за внедряване на интелигентни транспортни системи. По този начин ще бъдат надградени системите за управление на трафика, за подобряване на безопасността, както и за сигурността в различните видове транспорт.

2018 г. ще бъде решаваща за доизграждането на АМ „Струма“, като очакванията ни са до края на следващата година да има избран изпълнител за най-тежкия участък в Кресненското дефиле – лот 3.2. Това ще позволи строителство между Крупник и Кресна да започне през 2019 г., каза още Велик Занчев.

По отношение на столичното метро, зам.-министър Занчев отбеляза, че проектът се изпълнява с много добри темпове. Първият етап, който пресича централната градска част на града скоро ще достигне 50% физическо изпълнение, което е значителен напредък, предвид сложността му.

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]