Европа изпревари Китай по продажби на електромобили

Най-големите пет пазарa на автомобили в Европа надминават Китай по регистрации на електромобили през първото тримесечие на 2020 г., тъй като азиатската страна се бореше с разпространението на коронавируса и икономиката ѝ остана замразена в този период, съобщава Bloomberg, като се позозвава на изследване на PwC и Strategy&.

Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания имат общо регистрирани продажби на 79 300 електрически превозни средства през месеците от януари до март, с което изпреварват регистрациите в Китай за периода – 77 256, става ясно от проучването. Продажбите почти се удвояват в Европа за тримесечието на годишна база, докато в Китай те се понижават с близо 50% заради мерките срещу коронавируса.

Тази тенденция обаче може да се промени, тъй като сега рестрикциите срещу глобалната пандемия са обхванали страните от Стария континент, а Китай вече отмени почти всички от тях. Над 80-процентен дял от 84-те хиляди потвърдени случаи на заразени с коронавирус в азиатската страна бяха регистрирани в провинция Хубей, чиято столица е Ухан. Според официалната статистика пикът на заразата там е отминал в средата на февруари, като Китай почти не съобщава за новозаразени. Това поставя страната в изгодна позиция да си върне глобалното лидерство в продажбите на електромобили.

“Китайското правителство отново представи инициатива за електрически автомобили – както субсидии, така и данъчни намаления, а Китай също има и производствения капацитет, така че смятаме, че страната отново ще поведе по отношение броя на нови регистрации по-късно тази година”, посочва представител на PwC. Той очаква през следващите няколко години Европа и Китай да са близо в състезанието за нови регистрации на електромобили, а победителят сред тях да бъде определен от политическата воля, подобренията при зарядната инфраструктура, качеството и способностите на електромобилите.

Когато хибридните и plug-in хибридните превозни средства се включат в общите изчисления, пазарът в Европа има най-голям дял на автомобили, използващи алтернативна енергия, става ясно още от проучването.

Много автомобилни пазари обикновено разчитат на няколко от моделите за повечето продажби. В САЩ например в категорията електромобили с батерии доминира седанът Model 3 на Tesla, а в plug-in хибридите водещо място има Prius Prime на Toyota. В Европа Zoe на Renault е най-добре продаваният електромобил с батерия, докато при plug-in хибридите води Outlander PHEV на Mitsubishi.   

Правителствената подкрепа за закупуването на кола, използваща алтернативна енергия, може да значи, че по-ранните очаквания за продадени 11 милиона пътнически електромобила в Европа на PwC са изпълними, отбеляза представител на компанията.

Според изследването обаче спадът в автомобилната индустрия през 2020 г. ще е между 10 и 40%.

Източник: https://www.bloombergtv.bg

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]