Европейска железопътна среща под надслов „Железниците, водачът към по-екологичен и по-иновативен транспорт“ се проведе в Париж

Днес, 21 февруари 2022 г., в централата на Френските железници (SNCF) в Париж, се проведе неофициална европейска железопътна среща под надслов „Железниците, водачът към по-екологичен и по-иновативен транспорт“.

Срещата се проведе на високо ниво, по време на неофициалната среща на министрите на транспорта, в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС. В събитието взеха участие г-жа Адина Валеан, комисар по транспорта, г-жа Мария Габриел, комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, г-жа Ракел Санчес Хименес, министър на транспорта, мобилността и градската среда на Испания, г-н Жан-Батист Джеббари, министър на транспорта на Франция и г-н Клеман Бон, френски държавен министър по европейските въпроси.

Въз основа на интензивни дебати стартирали миналата година, по време на Европейската година на железопътния транспорт и съотнесено с иновациите като всеобхватна тема, срещата събра европейски и национални политици, както и представители на гражданското общество и железопътния сектор, за да идентифицират действия и конкретни ангажименти в три ключови теми:

Защо железопътният транспорт е решението за декарбонизиране на транспорта?

Дигитализация и иновации: как да изградим железопътната система на бъдещето?

Как да финансираме утрешната железопътна система?

Срещата на върха отбеляза и официалното закриване на Европейската година на железопътния транспорт и даде възможност за стартиране на Европейската железопътна програма.

В рамките на тази среща на върха, Френските железници инициираха да бъде поет ангажимент от възможно най-много заинтересовани страни от железопътния сектор, наречен „Публично обещание на европейските железници за по-привлекателна, устойчива, всеобхватна и иновативна мобилност“. Този документ бе разпространен и от Общността на европейските железопътни и инфраструктурни компании СЕR. В документа е пряко поставен въпросът за необходима комбинация от търговски, екологични, финансови и регулаторни мерки, които да бъдат внедрени пряко от железниците или на ниво ЕС, или националните правителства, в зависимост от необходимостта и обхвата. Набляга се на резултата от тази комбинация между ангажимента на жп сектора и политическите мерки на европейско и национално ниво, които могат да направят реалност в близко бъдеще да се постигне преразпределяне на товарите между различните видове транспорт, което да доведе до значителен принос за достигане на климатичен неутралитет до 2050г.

Документът е подписан и от генералния директор на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов.

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]