Европейска железопътна среща под надслов „Железниците, водачът към по-екологичен и по-иновативен транспорт” се проведе в Париж

Днес, 21 февруари 2022 г., в централата на Френските железници (SNCF) в Париж, се проведе неофициална европейска железопътна среща под надслов „Железниците, водачът към по-екологичен и по-иновативен транспорт”.

Срещата се проведе на високо ниво, по време на неофициалната среща на министрите на транспорта, в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС. В събитието взеха участие г-жа Адина Валеан, комисар по транспорта, г-жа Мария Габриел, комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, г-жа Ракел Санчес Хименес, министър на транспорта, мобилността и градската среда на Испания, г-н Жан-Батист Джеббари, министър на транспорта на Франция и г-н Клеман Бон, френски държавен министър по европейските въпроси.

Въз основа на интензивни дебати стартирали миналата година, по време на Европейската година на железопътния транспорт и съотнесено с иновациите като всеобхватна тема, срещата събра европейски и национални политици, както и представители на гражданското общество и железопътния сектор, за да идентифицират действия и конкретни ангажименти в три ключови теми:

Защо железопътният транспорт е решението за декарбонизиране на транспорта?

Дигитализация и иновации: как да изградим железопътната система на бъдещето?

Как да финансираме утрешната железопътна система?

Срещата на върха отбеляза и официалното закриване на Европейската година на железопътния транспорт и даде възможност за стартиране на Европейската железопътна програма.

В рамките на тази среща на върха, Френските железници инициираха да бъде поет ангажимент от възможно най-много заинтересовани страни от железопътния сектор, наречен „Публично обещание на европейските железници за по-привлекателна, устойчива, всеобхватна и иновативна мобилност“. Този документ бе разпространен и от Общността на европейските железопътни и инфраструктурни компании СЕR. В документа е пряко поставен въпросът за необходима комбинация от търговски, екологични, финансови и регулаторни мерки, които да бъдат внедрени пряко от железниците или на ниво ЕС, или националните правителства, в зависимост от необходимостта и обхвата. Набляга се на резултата от тази комбинация между ангажимента на жп сектора и политическите мерки на европейско и национално ниво, които могат да направят реалност в близко бъдеще да се постигне преразпределяне на товарите между различните видове транспорт, което да доведе до значителен принос за достигане на климатичен неутралитет до 2050г.

Документът е подписан и от генералния директор на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов.

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]