Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите на парникови газове, сочи проучване на YouGov, проведено от името на екоактивисти.

От 10 050 респонденти в анкетата 63% споделят, че подкрепят идеята за забрана на превозните средства, използващи петролни горива, в Европа от следващото десетилетие, съобщава Automotive News Europe. 

Онлайн проучването обхваща жители на 15 големи европейски града, включително Лондон, Варшава и Будапеща, като средно 29% от респондентите се противопоставят на идеята за прекратяване на продажбите на бензинови и дизелови коли, докато 8% нямат мнение по въпроса.

Във всички градове мнозинството на подкрепящите забраната варира от 51% в Антверпен и Берлин до 77 на сто в Рим.

Базираната в Брюксел природозащитна организация „Транспорт и околна среда“ (T&E), която анкетира хората, настоява Европейската комисия (ЕК) да посочи крайна дата за целия ЕС относно продажбите на конвенционални автомобили в предложенията за политика в областта на климата, които трябва да бъдат представени през юни.

„Хората от градовете са най-силно изложени на токсичните нива на замърсяване на въздуха и искат забрана на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене“, посочва Юлия Полисканова от T&E.

Великобритания, която вече не е член на ЕС, ще забрани продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили и микробуси през 2030 г.

През септември ЕК заяви, че ще направи оценка на това „в кой момент двигателите с вътрешно горене ще трябва да напуснат пазара“, за да се постигне целта на ЕС за намаляване на емисиите до 2030 г.

Тази година изпълнителният орган на ЕС ще предложи по-строги ограничения на емисиите за автомобилите, както и законодателство за разширяване на инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили, въпреки че говорител от Брюксел заяви, че предложенията за по-чист транспорт ще бъдат „технологично неутрални“.

Продажбите в ЕС на електрически и плъгин хибридни автомобили нараснаха почти трикратно до над 1 милион превозни средства през 2020 г., като делът им достига около 10 процента от общите продажби.

Миналия месец Австрия, Дания, Нидерландия, както и шест други държави призоваха ЕК да определи краен срок за постепенното прекратяване на продажбите на конвенционални автомобили в целия ЕС.

Източник: investor.bg

ЖП транспорт

CER отчита мрачно първо тримесечие на 2021г за железопътния транспорт

През март 2021г пътническите оператори отчетоха намаление на 600 милиона евро на седмичните приходи. Shutterstock.com Приходите от пътниците останаха на половината от първото тримесечие на 2019 г. през първото тримесечие […]

ЖП транспорт

Настояще и бъдеще при модернизирането на железопътната инфраструктура в България

Гост в сутрешния блок по ТВ СКАТ: инж. Илия Илиев – Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA) ЕС е определил 2021 г. за Европейска година на железопътния […]