„Еконт“ на транспортния министър изплати доброволно на НАП 13 млн. лв.

Една от големите компании за куриерски услуги у нас – „Еконт“, чийто основател е новият министър на транспорта Николай Събев, е решила да изплати доброволно на Националната агенция за приходите (НАП) 13 милиона лева. Въпреки че за търсените от приходната агенция суми върви дело, по което „Еконт“ засега печели.

Това обявиха от компанията в съобщение до медиите. Цитиран е и самият Събев да изразява мотивите за това решение:

„Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм“.

От съобщението става ясно, че съдебната битка продължава повече от година. Предметът на делото: дали „Еконт“ да начисли със задна дата ДДС върху извършените от фирмата пощенски услуги за периода 2013-2015 г. Междувременно от НАП са отправили предложение на компанията доброволно и със стара дата да начисли ДДС върху стойността на пощенските услуги, предоставени от нея за периода от 2016 до 2019 г. „Предложението на НАП е компанията да събере оспорваните суми от клиентите си“, посочват от Еконт.

Съдът се е произнесъл в полза на компанията на министъра, на първа инстанция. Основните аргументи на съда били, че такъв е бил законът тогава, „както и доказаният факт, че самата НАП също е използвала пощенски услуги без ДДС именно на базата на съществуващото законодателство“.

„Въпреки това компанията взе решение да изплати въпросната сума на Националната агенция по приходите и избра да не продължава съдебните дела“, заявяват оттам

Претенцията на НАП за обратно начисляване на ДДС за периода 2013-2015 г. е била в размер на 3 800 000 лв. Тази сума била депозирана още през 2020 г. и от „Еконт“ завели делото.

Дни преди Коледа на 2021 г. обаче от „Еконт“ получили нова покана за внасяне на ДДС за услугите за периода 2016-2019 г.

Въпреки решението на съда в нейна полза по отминалата покана, компанията решила да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от „Еконт“, ще надхвърли 13 000 000 лв.

Автомобилен транспорт

„Спаси София“ показа заплатите на общинските транспортни шефове

Ден след като показаха, че управляващите в София от ГЕРБ организират и участват активно в протеста на работещите в градския транспорт, от организацията „Спаси София“ изнесоха данни за заплатите на […]

Автомобилен транспорт

Елена Борисова, Фейсбук: „Липсата на средства за столичния транспорт“ е зле прикрита манипулация на ГЕРБ

Така наречената липса на средства за градския транспорт на София е една фалшива история, измислена от мнозинството на ГЕРБ в Столичен общински съвет като опит да се изнудва правителството да […]