„Еконт“ спира временно да разнася пратки заради извънредното положение

Куриерската компания „Еконт“ спира дейност до получаване на ясно тълкуване от Министерството на здравеопазването. Компанията изтъква, че в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за спиране на дейността на търговските обекти в България (РД-01-124/13.03.2020) липсва ясно тълкувание по отношение на куриерските услуги.

Така че компанията от утре, 14 март (събота) преустановяваме временно дейност. 

„В допълнение, добронамерени полицаи информираха и предупредиха офиси на „Еконт“, че ще бъдат затворени, ако утре работят“, пише в позицията на компанията.

В заповедта на наистина липсва изрично споменаване на куриерските услуги. По време на брифинга след извънредното заседание на Министерския съвет днес министър Кирил Ананиев заяви, че всички обекти, които не са споменати изрично в заповедта, не попадат по нейните санкции. В самата заповед обаче са посочени изрични изключения, които няма да бъдат засегнати – банки, застрахователи, бензиностанции, аптеки и магазини за хранителни стоки, което създава неяснота за всички останали бизнеси в страната.

Интересното е, че другата голяма куриерска компания – „Спиди“, заяви, че ще работи въпреки неяснотите в заповедта. „Във връзка с въпроси по повод на обявеното извънредно положение в страната Ви информираме, че „Спиди“ продължава да работи на пълен капацитет. Всички офиси, автомати и куриери работят със стандартно работно време. Всички служители са инструктирани и са взети необходимите мерки, спрямо съветите на здравните експерти“, се казва в съобщение на компанията.

По-късно Министерството на здравеопазването публикуваха нова заповед, в която са фиксирани конкретно обектите, които ще бъдат затворени. Сред тях отсъстват куриерските компании.

economic.bg

Автомобилен транспорт

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Служебният транспортен министър може да помогне много на автомобилния бранш дори и без да пипа нормативната уредба

Господин Димитров, от днес транспортното министерство се поема от нов служебен министър. Какви са очакванията на автомобилния бранш към него? Първо искам да честитя новия пост на г-н Тодоров. Въпреки […]

Автомобилен транспорт

Георги Тодоров ще бъде служебен министър на транспорта

Георги Георгиев Тодоров ще бъде служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщиха от президентството. Георги Тодоров е магистър по право. Професионалната му кариера преминава през Министерство на транспорта, […]