„Еконт“ спира временно да разнася пратки заради извънредното положение

Куриерската компания „Еконт“ спира дейност до получаване на ясно тълкуване от Министерството на здравеопазването. Компанията изтъква, че в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за спиране на дейността на търговските обекти в България (РД-01-124/13.03.2020) липсва ясно тълкувание по отношение на куриерските услуги.

Така че компанията от утре, 14 март (събота) преустановяваме временно дейност. 

„В допълнение, добронамерени полицаи информираха и предупредиха офиси на „Еконт“, че ще бъдат затворени, ако утре работят“, пише в позицията на компанията.

В заповедта на наистина липсва изрично споменаване на куриерските услуги. По време на брифинга след извънредното заседание на Министерския съвет днес министър Кирил Ананиев заяви, че всички обекти, които не са споменати изрично в заповедта, не попадат по нейните санкции. В самата заповед обаче са посочени изрични изключения, които няма да бъдат засегнати – банки, застрахователи, бензиностанции, аптеки и магазини за хранителни стоки, което създава неяснота за всички останали бизнеси в страната.

Интересното е, че другата голяма куриерска компания – „Спиди“, заяви, че ще работи въпреки неяснотите в заповедта. „Във връзка с въпроси по повод на обявеното извънредно положение в страната Ви информираме, че „Спиди“ продължава да работи на пълен капацитет. Всички офиси, автомати и куриери работят със стандартно работно време. Всички служители са инструктирани и са взети необходимите мерки, спрямо съветите на здравните експерти“, се казва в съобщение на компанията.

По-късно Министерството на здравеопазването публикуваха нова заповед, в която са фиксирани конкретно обектите, които ще бъдат затворени. Сред тях отсъстват куриерските компании.

economic.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]