Експерти: Разписанията на влакове и автобуси могат да се съгласуват с нова национална транспортна схема

Темата за разписанията на влаковете у нас е винаги актуална. Почти ежедневно потребители в социалните мрежи публикуват снимки на табла по гарите, от които са видни фрапиращи закъснения по някои от линиите.

Съвсем скоро стана ясно, че от БДЖ са готови с нов проект на График на движението на влаковете в страната за 2021 г. Експерти обаче твърдят, че промените няма да подобрят значително ситуацията и безкрайните минути, прекарани в чакане, няма да останат в историята.

Отново липсва и адекватна връзка между разписанията на влаковете и тези на автобусите.

А спор по темата между БДЖ и автобусните превозвачи има отдавна.

Разговор в студиото на предаването „Директно“ на телевизия Bulgaria ON AIR с Михаил Рангелов от Форума за Балкански транспорт и инфраструктура и Георги Атанасов от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Екипът на предаването неколкократно отправи покана за участие в разговора от страна на представител на БДЖ, но към момента няма заявено желание за такова.

Двамата гости се обединиха около идеята, че единствено изработването на национална транспортна схема ще гарантира качествено обслужване и добри връзки за пътниците. “ Не е работа на БДЖ да търси с кого да съгласува разписанията си. Това е задължение на транспортното министерство, откъдето трябва да инициират работна група за изготвяне на тази схема.“, категоричен бе Рангелов.

Целият раговор може да гледате тук:

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/205302-izpalnimi-li-sa-obeshtaniyata-na-bdzh-za-po-barz-i-kachestven-zhp-transport

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]