Експерти: Разписанията на влакове и автобуси могат да се съгласуват с нова национална транспортна схема

Темата за разписанията на влаковете у нас е винаги актуална. Почти ежедневно потребители в социалните мрежи публикуват снимки на табла по гарите, от които са видни фрапиращи закъснения по някои от линиите.

Съвсем скоро стана ясно, че от БДЖ са готови с нов проект на График на движението на влаковете в страната за 2021 г. Експерти обаче твърдят, че промените няма да подобрят значително ситуацията и безкрайните минути, прекарани в чакане, няма да останат в историята.

Отново липсва и адекватна връзка между разписанията на влаковете и тези на автобусите.

А спор по темата между БДЖ и автобусните превозвачи има отдавна.

Разговор в студиото на предаването „Директно“ на телевизия Bulgaria ON AIR с Михаил Рангелов от Форума за Балкански транспорт и инфраструктура и Георги Атанасов от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Екипът на предаването неколкократно отправи покана за участие в разговора от страна на представител на БДЖ, но към момента няма заявено желание за такова.

Двамата гости се обединиха около идеята, че единствено изработването на национална транспортна схема ще гарантира качествено обслужване и добри връзки за пътниците. “ Не е работа на БДЖ да търси с кого да съгласува разписанията си. Това е задължение на транспортното министерство, откъдето трябва да инициират работна група за изготвяне на тази схема.“, категоричен бе Рангелов.

Целият раговор може да гледате тук:

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/205302-izpalnimi-li-sa-obeshtaniyata-na-bdzh-za-po-barz-i-kachestven-zhp-transport

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]