„Експрес Сервиз“: Източват БДЖ чрез схеми за поддръжка и ремонт

Шефът на ИАЖА връчва сертификат на бившия си шофьор

БДЖ се източва чрез схеми за поддръжка и ремонт, алармира управителят на русенското предприятие „Експрес Сервиз“ Цветелин Колев.

По думите му, фирмата е направила оферта на БДЖ да извършва поддръжка и ремонт на дизеловите мотриси „Сименс“ в продължение на 5 години срещу 17 милиона лева. Компанията обаче била отстранена от процедурата с изискване за оборот от 80 милиона лева на година, а търгът е обявен с бюджет от 137 милиона лева.

Според него въпреки че в поръчката освен 22-те дизелови мотриси „Дезиро“ са включени и още 22 електрически, то бюджетът на обществената поръчка е оскъпен многократно и напълно нереален. В случай че сметките на „Експрес Сервиз“ са верни за стойността на извършваната дейност, то би трябвало прогнозната стойност да е с около 100 милиона по-ниска от заложеното финансиране от страна на БДЖ.

По думите на Колев, държавните железници са обявили серия от нагласени обществени поръчки, които облагодетелстват компанията „Жп Тракция“. Това дружество се появи наскоро на пазара, светкавично получи лиценз от Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ и започна да обира масово обществените поръчки на БДЖ без да има персонал и техника. Разрешителното им за работа бе издадено от шефа на ИАЖА Веселин Василев, който е бивш колега на собственика на „Жп Тракция“ в жп фирма на бизнесмена Васил Божков, каза Цветелин Колев.

Изнесената от управителя на русенската фирма информация беше потвърдена и от дъщерното предприятие на БДЖ – „БДЖ Кончар“. И от „Еспрес Сервиз“, и от „БДЖ Кончар“ са категорични, че откритата процедура за ремонт на 9 локомотива за тригодишен период, е написана специално за „Жп Тракция“, тъй като в тръжната документация са вкарани цял куп дискриминационни условия.

ЖП транспорт

ВТУ „Т. Каблешков“ откри новата учебна година с иновативна лаборатория

На 14.09.2020г., в рамките на тържеството по случай откриването на новата академична учебна година, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе официално открита специализирана лаборатория по “Технически средства за управление […]

ЖП транспорт

Освобождават жп операторите от инфраструктурни такси

Представителите на държавите членки в Съвета се споразумяха за мандат във връзка с предложението за даване на възможност на страните да подпомогнат сектора чрез освобождаване на железопътните дружества от определени инфраструктурни такси. Същевременно […]