ЕК разглежда писмото на 8 страни за отмяна на пакет „Мобилност“

Дерогациите по пакет „Мобилност“ могат да бъдат удължени с още 30 дни, заяви говорителят на Европейската комисия Стефан Де Керсмакер. Миналата седмица страните членки въведоха дерогации за часовете на шофиране и почивката на водачите:

„Страните-членки може да поискат удължаване на този 30-дневен период. Такава молба е допустима от правна гледна точка и Комисията ще даде положителен отговор, като отчита съществуващите трайно проблеми. Много е важно обаче да се отбележи, че Комисията ще продължи да наблюдава много внимателно временните изключения, които страните-членки представят. Те не трябва да поставят на риск здравето, сигурността и работните условия на водачите“.

Шофьорите в България вече могат да карат не 9, а 11 часа. Редовният седмичен период за почивка е намален от 45 на 24 часа, при това без компенсация. Минималните дневни почивки са заменени от 45-минутен отдих на всеки 5 часа и половина. 

Де Керсмакер потвърди, че Комисията е получила писмото, с което България и още 7 страни искат отмяната на пакет „Мобилност“ и заяви, че то се разглежда в момента.

ЖП транспорт

БДЖ подписали договор за милиони, по който АОП е дала негативно становище

Редица нарушения са установени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по т. нар. проект „Сокол“, при който БДЖ възложи ремонта на 15 стари вагона срещу 26,7 милиона лева […]

ЖП транспорт

Поскъпването на жп пътя

Цените за ползване на железопътната инфраструктура са се увеличили от февруари тази година със 7-8% Третото управление на ГЕРБ в транспорта ще бъде запомнено с масовото увеличаване на таксите по […]