Елена Борисова, Фейсбук: „Липсата на средства за столичния транспорт“ е зле прикрита манипулация на ГЕРБ

Така наречената липса на средства за градския транспорт на София е една фалшива история, измислена от мнозинството на ГЕРБ в Столичен общински съвет като опит да се изнудва правителството да налива още и още пари в тази бездънна яма. Това е една зле прикрита манипулация, подобна на историята с Топлофикация София – зле управлявано дружество, което вместо да се модернизира, трупа нови и нови дългове. И при двата случая лакмус се оказа високата цена на природния газ. Същият този природен газ, който ГЕРБ ту в явна коалиция с ВМРО, ту в скрита с ДПС, направиха всичко възможно да ни го продава Русия. Бойко Борисов постигна невъзможното да построи Балканския поток на Путин за една година, но над десет години симулираше строителството на газовата връзка с Гърция, която да ни докара евтиния азерски газ. ГЕРБ не предприе нищо и за разширение на газохранилището в Чирен, което да ни служи като гаранция и буфер при проблем с доставките. ГЕРБ са виновни за това, че България е зависима от един доставчик на газ, който може да определя каквато си цена иска и дори да спре необосновано едностранно доставките.Пандемията, инфлацията и войната са опит да се прикрие реалната ситуация в градския транспорт. Истината е следната – мнозинството около Фандъкова няма никакво намерение да запуши дупките, откъдето изтичат нашите пари. Затова и има нужда от още и още средства – за да продължат същите схеми. Никой от тях не мисли за реформи, които да заздравят общинските транспортни дружества. Затова и няма да ни отговорят на следните въпроси:

1️⃣ Каква е икономическата логика общинското дружество Столичен автотранспорт ЕАД да използва посредник за покупката на газ за автобусите си, докато частното дружество „МТК Гроуп“ купува директно от държавната Булгаргаз?

2️⃣ Защо трябва този посредник да получи за „услугата си“ 2.7 млн. лв. комисионна за срока на договора, докато в същото време в СОС влизат доклади за нуждата от нови и нови заеми за автотранспорта, които не са подкрепени с нито една фактура?

3️⃣ Защо общинското предприятие по клаузите на този договор фактически се задължава да плаща почти двойно повече за газ, отколкото ако си го купува директно от Булгаргаз?

4️⃣ Защо трябва да съществуват три транспортни дружества и един транспортен оператор, чиито администрации се припокриват – Столичните авто- и електро- транспорт, Метрополитен и ЦГМ? Защо не се запоне с пестене на пари именно от тяхното обединение и закриване на дублиращи се звена?

5️⃣ Защо вече над 1 година, след като ЦГМ пусна в експлоатация новата тикет система за астрономическата сума от 97 млн. лв., само 10% от продажбите на превозни документи се извършват онлайн, а 90% са отново в офисите на ЦГМ?

6️⃣ Защо данните от тази тикет система не са използват за максимално оптимизиране на линиите на градския транспорт, така че да станат по-удобни за пътниците?

7️⃣ Защо ЦГМ над 1 година не може да сключи договори с трети страни като банки и мобилни оператори, които да продават техните превозни документи и значително да увеличат приходите? Да не би да има някое частно дружество, чиито интереси се защитават в ущърб на бюджета на ЦГМ?

8️⃣ Какво направи ЦГМ, за да намали гратиса? Как очакваме повече приходи, след като има голям процент хора, които се возят безплатно в градския транспорт?

9️⃣ Защо столичния метрополитен все още издава билети и карти, приходите от които може да прикрие по простата причина, че дружеството само печата, продава и отчита какво е продало?

🔟 Защо се лишаваме от приходи от продажба на билети и карти в метростанциите за цялата градска мрежа, след като там се продават все още такива само за метрото?ГЕРБ стигнаха чак дотам в рекета към държавата да им даде още пари за бездънния градски транспорт на София, като забъркаха и синдикатите, които разлепиха на автобуси, трамваи и тролеи плакати „Национален протест“.

Протест за какво? Пари за заплати за шофьорите има. Защо общинските предприятия “Столичен автотранспорт” ЕАД и Столичен електротранспорт ЕАД стават съучастници на ГЕРБ, СДС и ВМРО в нагнетяване на напрежение, след като няма повод за такова?Промените в София трябва да започнат от някъде. На всички е ясно, че след Фандъкова ще има да се свърши много работа, за да се възстанови града ни от щетите от управлението на ГЕРБ. Като добро начало шефът на “Столичен автотранспорт” ЕАД г-н Монов трябва си подаде оставката за неизгодния договор за покупка на газ, който очевидно ощетява финансово дружеството и който е сключен неясно защо по процедура за договаряне без предварителна покана за участие. А след него г-жа Фандъкова заедно с нейния екип трябва да напуснат позициите си след повече от десетилетие загробващо властване. Дами и господа от ГЕРБ-СДС, освободете нашия град от задушаващата си хватка, защото София може много повече.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]