Етна изригна, затвориха летище в Сицилия

Един от най-активните вулкани в света изхвърли дим и пепел

Планината Етна, един от най-активните вулкани в света, изхвърли дим и пепел при ново изригване, което наложи затварянето на близкото летище в Сицилия.

“Поради активността на Етна и голямото количество вулканична пепел по повърхността на летището, полетните операции са преустановени до възстановяване на условията за безопасност”, се казва в изявление на летище Катания.

От ранните часове на неделя в региона се чуваха силни трясъци, съобщи вестник “Република”. Но тежкият облак около върха на вулкана не позволяваше да се видят изригванията, съобщиха от Националния институт по геофизика и вулканология, цитиран от БГНЕС.

С височина 3324 метра Етна е най-високият действащ вулкан в Европа и през последните 500 000 години е изригвал често.

Източник: BGONAIR

ЖП транспорт

“Търпимост” за мостове, тунели и за още много инфраструктура, изградена без проект и разрешение за строеж

юни 1, 2023

Ако предложеният законопроект бъде приет от депутатите в този вид, тези строежи няма да подлежат на премахване и забрана за ползване Правна възможност за статут “търпимост” за мостове, тунели, надлези […]

ЖП транспорт

НКЖИ ще подпомогне гимназията в Куклен, Пловдивска област за обучение в направление железопътен транспорт

май 31, 2023

Фирми от Тракия икономическа зона (ТИЗ) ще подпомогнат четири училища в Пловдивска област, за да се превърнат в модерни професионални гимназии. Това стана ясно по време на форум “Бизнесът и […]