Жалба в КЗК бави доставката на билетоиздаващи машини за БДЖ

Решението на антимонополния орган едва ли ще дойде преди края на лятото, смятат от държавния жп превозвач.

Жалба, подадена в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще забави доста доставката на билетоиздаващи машини за „БДЖ-Пътнически превози“ (БДЖ-ПП), установи проучване на Economic.bg. Тя е подадена от украинската компания „ЛОТ“ ООД, класирана на второ място в обществената поръчка за доставка на машините, а антимонополният орган образува производство по нея на 29 април 2020 г.

Обществената поръчка за „Доставка, монтаж и гаранционно обслужване на 30 броя новопроизведени автомати за продажба на хартиени превозни документи и обработка на електронни безконтактни карти” беше обявена от БДЖ-ПП на 30 януари тази година.

Индикативната стойност на поръчката е 595 200 лева без ДДС. Изискванията към машините са да издават билети срещу заплащане чрез контактни и безконтактни кредитни и дебитни банкови карти, като за целта да имат вграден ПОС терминал. Управлението им да се осъществява чрез сензорен екран на български и английски език. Важно условие е доставчикът да осигури 2-годишна гаранция на автоматите.

До края на обявения срок – 19 февруари, оферти по нея подадоха двама кандидати – регистрираният в София „КЛУБФЕРБАНД – ИТА“ ООД и „ЛОТ“ ООД от гр. Харков, Украйна. На 18 март 5-членната комисия класира на първо място „КЛУБФЕРБАНД – ИТА“ ООД с комплексна оценка 100 точки, а на второ място – украинската „ЛОТ“ ООД с комплексна оценка 73.30 точки. Със свое решение от 20 март ръководството на БДЖ-ПП определя като изпълнител на обществената поръчка „КЛУБФЕРБАНД-ИТА“, но в установения 10-дневен срок „ЛОТ“ подава жалба срещу процедурата в КЗК.

Предвид ситуацията в страната от БДЖ-ПП са на мнение, че образуваното в КЗК производство по жалбата едва ли ще приключи до края на лятото.

Целта на доставката на 30 билетоиздаващи автомата е да се улесни и ускори процеса на закупуване на билети от пътниците, когато пред гишетата в най-натоварените жп гари в страната се образуват големи опашки. Пет билетоиздаващи машини са предвидени за Централна гара, София, по две – за гарите в Пловдив, Варна, Бургас, Перник, Своге и Асеновград и по една за Плевен, Враца, Мездра, Горна Оряховица, Стара Загора, Димитровград, Пазарджик и Даскалово, както и за софийските гари Подуяне, Захарна фабрика и Искър и за пернишките Метал и Разпределителна.

Източник: https://www.economic.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]