Железницата трябва да бъде припозната като част от инфраструктурата

Железницата е част от една обща интегрирана система и тя трябва да бъде припозната като част от инфраструктурата. Това коментира Симеон Ананиев от Асоциация на българските железопътни превозвачи в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

По думите му със сменянето на модела на финансиране, който касае европейските програми, транспортната система в България се ориентира към европейските фондове.

„Все повече и повече усвояваме тези фондове ,като основните направления, върху които работим, са свързването с европейските коридори, най-вече „Север-Юг“, и връзката София-Пловдив-Свиленград-турска граница“.

Ананиев обясни, че непрекъснато се изграждат отделни подобекти, но сега основни направления остават връзката София-Пловдив с отделните подучастъци, а също е важна и връзката София-Драгоман-Калотина.

„Хубав момент в европейските проекти е изграждането на железопътните възли в София, Пловдив и други големи градове“.

Той допълни, че поддържането на железопътната инфраструктура е един постоянен и дългосрочен процес и не може да се говори за инцидентни проекти и отпускане на средства.

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]