ЖП билетите във Великобритания поскъпнаха

Във Великобритания от днес цените на билетите в железопътния транспорт се увеличават средно с 3,1 процента, а това предизвика голямо недоволство сред пътниците, защото през 2018-а година нередовното движение на влаковете достигна рекордно високо ниво за последните 13 години.

Медиите нарекоха поредното повишение на цените на билетите „нов удар по портфейла на пътниците“. В цифрово изражение това означава, че ако човек пътува с влак между Лондон и Брайтън, например, годишната карта се оскъпява със 150 паунда.

Министърът на транспорта Крис Грейлинг защити решението за поскъпването с аргумента, че се увеличават разходите за предлаганите услуги. Той изключи възможността да последва инициативата на кмета на Лондон Садик Хан, който замрази цените в британската столица за 2019 година.

Анализ на Прес Асосиейшън показва, че един на всеки седем влака е закъснял най-малко с 5 минути през 2018 година, което е най-лошият резултат от септември 2005-а година. Лошото време, грешки при въвеждането на нови разписания, стачки и нередности със сигнализацията са сред основните проблеми, посочени като причини.

От опозиционната Лейбъристка партия заявиха, че цените на билетите в транспортния сектор се покачват три пъти по-бързо от заплатите. Лидерът на партията Джеръми Корбин нарече „позор“ увеличението на цените.

Автомобилен транспорт

Росен Желязков: Яд ни е, можехме да решим въпроса с пакета „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

Всеки член на Европейския парламент организира така своя дневен ред, че да присъства на заседание. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков във включване по телефона в сутрешния блок на […]

Автомобилен транспорт

Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени […]

Автомобилен транспорт

Загубихме отлагането на пакет „Мобилност“ с два гласа

Със 156 на 154 гласа България и останалите страни – членки току-що загубиха битката за отлагането на пакета „Мобилност“. Това се случи току-що на заседание на Европейския парламент в Страсбург. […]