ЗАБРАНАТА ВЛЕЗЕ В СИЛА: България спря полетите от и до Великобритания

Prague, Czech Republic - February 1, 2015: Boeing 737 of Ryanair. Image was taken at Vaclav Havel airport.

Мярката ще важи до 31 януари

България забрани влизането в страната на чужденци, пристигащи от Великобритания до 31 януари. Новата заповед на здравния министър влезе в сила от полунощ. Причината е новооткритият щам на коронавирус във Великобритания. Решението беше взето късно снощи след извънредно заседание при премиера Бойко Борисов.

Изключение се прави само за български граждани, но ако решат да се прибират в родината, те ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина.

Новите мерки развалиха плановете на мнозина българи от Обединеното кралство за Коледа и Нова година у нас. Кацналите снощи на родна земя научиха за карантината по път.

„Дойде ни съобщение по телефона още в Англия. Няма какво да направим”, споделиха едни от пътуващите.

Други реагираха остро. „Новината  ни изненада. Това не е правилно! В Англия няма карантина, няма такива неща. Идвам си за празниците и ще съм под карантина до Нова година. Гневна съм”, каза друга пътуваща.

Общо 667 пътници пристигнаха от Великобритания у нас през последните часове. А заради извънредните мерки, двамата министри тръгнаха на среднощна акция.

„Всички са карантинирани с изключение на 8 души, които не желаят да бъдат под карантина и ще изчакат в транзитните зони полети за обратно”, обясни Христо Терзийски, министър на вътрешните работи.

Полети за обратно обаче няма поне до 31 януари реши кабинетът. Тоест, много от пристигналите няма да се върнат навреме на Острова.

„Трябваше да се връщам в средата на януари, но чух, че в чак края на месеца, ще мога. Поне ще мога да се видя с близките си”, сподели Даниел, който живее в Лондон.

Според здравния министър аргументите за мерките са изцяло медицински.

„Излекуваните на територията на България са повече от заболелите, но аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави, за да може да опазим повече хора, докато дойде ваксината”, каза проф. Костадин Ангелов.

Днес само в София трябваше да кацнат 8 самолета от различни точки на Великобритания.

https://www.vbox7.com/play:37ddc3ecb5

Източник: https://nova.bg

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]

Автомобилен транспорт

По разпореждане на вицепремиера Христо Алексиев беше направена проверка на организацията на работа на ГКПП „Дунав мост 2“

По разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на ГКПП „Дунав мост 2“. Причина за инспекцията е […]