ЗАБРАНАТА ВЛЕЗЕ В СИЛА: България спря полетите от и до Великобритания

Prague, Czech Republic - February 1, 2015: Boeing 737 of Ryanair. Image was taken at Vaclav Havel airport.

Мярката ще важи до 31 януари

България забрани влизането в страната на чужденци, пристигащи от Великобритания до 31 януари. Новата заповед на здравния министър влезе в сила от полунощ. Причината е новооткритият щам на коронавирус във Великобритания. Решението беше взето късно снощи след извънредно заседание при премиера Бойко Борисов.

Изключение се прави само за български граждани, но ако решат да се прибират в родината, те ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина.

Новите мерки развалиха плановете на мнозина българи от Обединеното кралство за Коледа и Нова година у нас. Кацналите снощи на родна земя научиха за карантината по път.

„Дойде ни съобщение по телефона още в Англия. Няма какво да направим”, споделиха едни от пътуващите.

Други реагираха остро. „Новината  ни изненада. Това не е правилно! В Англия няма карантина, няма такива неща. Идвам си за празниците и ще съм под карантина до Нова година. Гневна съм”, каза друга пътуваща.

Общо 667 пътници пристигнаха от Великобритания у нас през последните часове. А заради извънредните мерки, двамата министри тръгнаха на среднощна акция.

„Всички са карантинирани с изключение на 8 души, които не желаят да бъдат под карантина и ще изчакат в транзитните зони полети за обратно”, обясни Христо Терзийски, министър на вътрешните работи.

Полети за обратно обаче няма поне до 31 януари реши кабинетът. Тоест, много от пристигналите няма да се върнат навреме на Острова.

„Трябваше да се връщам в средата на януари, но чух, че в чак края на месеца, ще мога. Поне ще мога да се видя с близките си”, сподели Даниел, който живее в Лондон.

Според здравния министър аргументите за мерките са изцяло медицински.

„Излекуваните на територията на България са повече от заболелите, но аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави, за да може да опазим повече хора, докато дойде ваксината”, каза проф. Костадин Ангелов.

Днес само в София трябваше да кацнат 8 самолета от различни точки на Великобритания.

https://www.vbox7.com/play:37ddc3ecb5

Източник: https://nova.bg

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]