Законопроектът за водачите на МПС създава възможност за корупция

Публикуваните два законопроекта – за водачите на МПС и за движението по пътищата, няма да доведат до намаляване на административната тежест, каквито са плановете. Това заяви Йонко Иванов, Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Законът за движение по пътищата съдържа резонни текстове до известна степен. Законът за водачите на МПС е литературно произведение. Не е писан като закон и прозира нишка с възможности за корупция, особено в първата част, където има изменения спрямо психологическите изследвания или начина им на провеждане. До момента имаше регистър на ДКЦ, на базата на който само те можеха да упражняват тази дейност. Сега всеки психолог може да отвори лаборатория“.

Към тези два закона трябваше да се появи още един, за да може да се говори за създаването на нов закон, който има три отделни подзакона с цел да се замени досега съществуващият закон, уточни Йонко Иванов.

„Около 850 са автошколите в България, от които около 200 са от Министерство на образованието. Реално са около 600. От тях около 30% са в сивия сектор или т.нар. автоучилища, които работят на принципа на измамата спрямо клиентите на базата на ниски такси и така се получава възможността за корупционни измами. Бездействието на държавата към нелоялната конкуренция води до увеличаване на автошколите в сивия сектор“.

Трите закона трябваше да бъдат поставени едновременно, убеден е Йонко Иванов. „Законът за водачите на МПС влиза в обяснителен режим за самите изпити за кандидат-шофьорите. Не е ясно например кой ще направи интерактивните клипове за възприятията и поведението на кандидата“, отбеляза гостът.

Блумбърг ТВ

Автомобилен транспорт

FlixBus отбеляза първата си годишнина в България

На 22 март 2018 г. първият FlixBus се появи по българските пътища. След първата си една година в страната, европейската компания за мобилност допълнително ще увеличи предложенията си през първата […]

Uncategorized

Асоциацията на българските авиокомпании: 2018 бе една добра година

Като традиционна и сравнително добра оцениха от Асоциацията на българските авиокомпании /АБА/ 2018 г. за българската гражданска авиация. Според Станислав Станулов, председател на АБА, близо 9-процентният ръст в превозените пътници […]