Защо не се монтират антипаркинг системи на жп прелезите?

Да се монтират антипаркинг системи на жп прелезите, за да се предотвратят инцидентите, подобен на днешния. Това предлагат от Европейския център за транспортни политики.

Те предлагат да се приложи от страна на отговорните институции т.нар. подход „безопасна система“. Става дума за инсталирането на автоматични антипаркинг елементи, които се повдигат, когато преминаването е забранено.

Тази сутрин стана поредният инцидент на охраняем железопътен прелез, където водач е нарушил правилата за движение и е преминал при спуснати бариери. Шофьорът – жена на 31 години – е в критично състояние в болница, пътникът в колата също е в болница.

Инцидентите с ранени и жертви от последните години показват, че все още не може да се разчита на личната отговорност на участниците в движението да се придържат към правилата.

Затова и от Европейския център за транспортни политики предлагат проста система, която ще възпрепятства преминаването през жп прелези при спуснати бариери, благодарение на която ще се минимализира рискът от инциденти на охраняеми жп прелези.

При неотложна нужда обаче от преминаване на превозно средство със специален режим на движение, като пожарна, полиция и др., системата може да бъде свалена бързо и след преминаването на автомобила бързо отново вдигната.

Източник: News.bg

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]

Воден транспорт

Оборудваме речните и морски пристанища със съоръжения срещу експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране […]

ЖП транспорт

Интермодалната логистика Изток-Запад ще увеличи железопътните превози между Азия и Европа

Интермодалната логистика изток-Запад, разработчикът на Източно-Западната порта (EWG) и казахската EuroTransit Group подписаха споразумение за увеличаване на железопътния товарен трафик между Азия и Европа и за да се направи възможен […]