Защо не се монтират антипаркинг системи на жп прелезите?

Да се монтират антипаркинг системи на жп прелезите, за да се предотвратят инцидентите, подобен на днешния. Това предлагат от Европейския център за транспортни политики.

Те предлагат да се приложи от страна на отговорните институции т.нар. подход „безопасна система“. Става дума за инсталирането на автоматични антипаркинг елементи, които се повдигат, когато преминаването е забранено.

Тази сутрин стана поредният инцидент на охраняем железопътен прелез, където водач е нарушил правилата за движение и е преминал при спуснати бариери. Шофьорът – жена на 31 години – е в критично състояние в болница, пътникът в колата също е в болница.

Инцидентите с ранени и жертви от последните години показват, че все още не може да се разчита на личната отговорност на участниците в движението да се придържат към правилата.

Затова и от Европейския център за транспортни политики предлагат проста система, която ще възпрепятства преминаването през жп прелези при спуснати бариери, благодарение на която ще се минимализира рискът от инциденти на охраняеми жп прелези.

При неотложна нужда обаче от преминаване на превозно средство със специален режим на движение, като пожарна, полиция и др., системата може да бъде свалена бързо и след преминаването на автомобила бързо отново вдигната.

Източник: News.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]