За три часа до всяка точка на света

От Ню Йорк до Лондон само за два часа: това е възможно единствено със свръхзвуков самолет. И вече има такъв – нов свръхзвуков пътнически самолет ще може да изминава разстоянието от Ню Йорк до Лондон само за два часа.

След края на Конкорд гражданската авиация остана без свръхзвуков самолет. Но вече има негов наследник – готов е нов самолет, който ще е още по-бърз: ще пропътува разстоянието от Ню Йорк до Лондон само за два часа.

Още през втората половина на това десетилетие

Със своите 21 метра дължина той е по-скоро малък. Но въпреки това прави голяма крачка напред във въздухоплаването: за пръв път свръхзвуков самолет е построен единствено с частно финансиране. Всичко, което познаваме дотук – от Конкорд (летял до 2003 година) до съветския Ту-144 и различните свръхзвукови военни самолети – е конструирано и построено с пари на данъкоплатците и по държавна поръчка.Конкорд

Първата ера на свръхзвуковия пътнически самолет приключва с катастрофата на Конкорд на 25 юли 2000 година. Програмата е спряна през 2003 година.

Неотдавна стартъп компанията Boom Supersonic от Денвър представи първия „частен“ свръхзвуков самолет – едноместния XB-1, наречен Baby Boom. Още през тази година започват изпитанията над калифорнийската пустиня Мохаве – най-напред със скорост от Мах 1,3, което е около 1600 км/ч. А по-дългосрочната цел е следната: след като бъде изпитана аеродинамичната концепция, да бъде построен уголемен вариант на Baby Boom с до 75 места за пътници. По-малкият наследник на Конкорд, в който имаше място за 100 пътници, ще може още през втората половина на това десетилетие да извършва полети със скорост Мах 2,2 (2700 км/ч). Така разстоянието от Лондон до Ню Йорк например ще се изминава на първо време за около три часа и половина. При това напълно екологично, твърди производителят – с устойчиво гориво и със свръхмодерни технологии за намаляване на шума при преминаването на звуковата бариера. Преди обаче да се издигне в небето, ще трябва да бъдат преодолени още няколко препятствия. И най-вече – да бъдат разработени съответните двигатели.

Много вероятно е преди това да се появят по-малки свръхзвукови пътнически самолети с до 15 места. Над такъв проект работи компанията Aerion Supersonic още от 2002 година. Прототипът на нейния AS2 вече е готов. Очаква се да полети за пръв път през 2024 година, а през 2026 да последват и първите доставки за авиокомпаниите, които ще го поръчат. Със скорост Мах 1,4 обаче той ще бъде по-бавен от Конкорд.

„Конкорд беше смел и изискан експеримент, брилянтен самолет и важен крайъгълен камък в историята на авиацията, но той отделяше много емисии, беше твърде шумен и прекалено скъп. Това, което ние правим с AS2, е нещо съвсем различно като технически характеристики и бизнес модел“, уверява шефът на Aerion Том Вайс.

Моделът AS2

Тази пролет от Aerion обявиха, че още в края на десетилетието компанията ще осъществи голям скок в гражданската авиация: самолетът AS3 ще може да превозва до 50 пътници на разстояние до 13 000 километра със скорост Мах 4 (5000 км/ч). Това ще бъде първият пътнически самолет, достигнал долната граница на хиперзвуковата скорост, която започва от Мах 5.

Най-бързият в момента самолет с реактивни двигатели е военният разузнавателен самолет Lockheed SR-71 Blackbird, който може да развие максимално Мах 3,3 (около 4000 км/ч). Този самолет изминава разстоянието от Ню Йорк до Лондон за по-малко от два часа.

За минимум време до най-отдалечената точка на света

Все още не се знае много за AS3: първите скици показват, че самолетът ще има стреловидни крила, двоен стабилизатор и четири двигателя, групирани по двойки под крилата. Целта, която си поставят от Aerion, е с новия самолет да може да се достига до най-отдалечената точка на света за най-много три часа.

Германският експерт Бернд Либхард обаче изразява съмнения. Той смята, че ще ни трябват още няколко десетилетия, преди да усвоим технологиите, позволяващи достигането на хиперзвукова скорост. „Свръхзвуковата бариера все още представлява сериозно предизвикателство за нас, а хиперзвуковата скорост е още по-трудно начинание“, посочва той.

Източник: https://www.dw.com/bg/за-три-часа-до-всяка-точка-на-света/a-57227260?fbclid=IwAR2FSOZ14UXgFmzsKEKC4PUlGiFoeNhjulgy4NN8KTTL1BKhUXmJaIzBt5Q

Автомобилен транспорт

Блокади и протести на превозвачите в страната (ОБЗОР)

Протести на превозвачите блокираха движението в големите градове в страната. Протестиращите настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и […]

Автомобилен транспорт

„Спаси София“ за протеста на градския транспорт: Къде бяхте 15 години и защо не протестирахте срещу системната разруха в тази сфера

Уважаеми служители на общинските транспортни дружества, “Спаси София” защитава всяко независимо участие на гражданите във функционирането на институциите като коректив на порочни и корупционни практики. Ние винаги сме ценили вашата […]

Автомобилен транспорт

Събев към шофьорите: Драги колеги, вие сте използвани, за да падне правителството

Драги колеги, вие сте използвани да вдигнете температурата на напрежението, така че правителството да падне –  така транспортният министър Николай Събев се обърна към българските превозвачи, най-вече към шофьорите във […]