Зелен път по стари жп линии от гара „Пионер“ до „Слатина“

Зелено пространство за колоездачи и пешеходци ще бъде изградено между гара „Пионер“ и столичния квартал „Слатина“. Идеята е да бъде изградено на мястото на старите релси, които с годините са се превърнали в бурениви пространства, с което ще бъдат облагородени. Проектът за подробния устройствен план на Зеления ринг бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова и главния ахритект Здравко Здравков. 

Зеленият ринг – един от очакваните, знакови проекти, който свързва с нов линеен парк, вело и пешеходна алея „Слатина“ с „Изток“ и Борисовата градина – вече има проект за подробен устройствен план.

Зеленият ринг включва 3,1 км велоалея, пешеходни алеи, 30 000 кв. м нови зелени площи, 2 терена, които запазваме за детска градина и ясла и места за обществено обслужване.

„Споразумението ни с министъра на транспорта е, че след приемането на плана национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще прехвърли 61 дка от терените на старата жп линия на Столична община, а 3 дка ще останат собственост на НКЖИ“, разказа Йорданка Фандъкова във Фейсбук страницата си.

„Запазваме терени за детска градина и ясла, които ще можем да изградим след приемане на промените в нормативните изисквания за детски заведения, които внесох в МРРБ и МЗ. Те предвиждат по-малки отстояния и възможност да се строи на такива терени, които са по-малки и с неправилна форма.
Местата за обществено обслужване, предвидени в проекта за план, остават държавна собственост на НКЖИ“.

„Всички коментари па проекта за план, които получим по време на обществените обсъждания, ще бъдат разгледани от експертен съвет и след това плана ще бъде внесен в Столичния общински съвет“.

Целта на Зеления ринг е да създадем обособено и безопасно трасе за алтернативно придвижване, което свързва кварталите и големи градски паркове.
Първият етап от него е трасето от „Слатина“ до гара „Пионер“, следващите са продължение на велоалеята през Борисова градина и НПЗ „Хладилника“ до Южен парк.

Източник: https://mysofia.bg

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]