Инж. Ясен Ишев: Остарялата нормативна база е една от основните причини за разрушаването на пътищата ни

„Остарялата нормативна база е една от четирите основните причини за бързото разрушаване на автомобилните пътища в България“, съобщи инж. Ясен Ишев, председател на Научно-техническия съюз по транспорта при откриването на дискусия за пътното строителство, организирана от НТС и Форум за Балкански транспорт и инфраструктура. Другите причини са претоварването на пътните транспортни средства, некачественото изпълнение на пътните конструкции и липсата на адекватно и навременно поддържане.

Последното ръководство за оразмеряване на пътищата съобразно трафика е отпреди 20 години, а стандартите за проектиране на пътищата са от 1987 година, отбеляза инж. Ишев.

„Дори и една фирма да извърши правилно и качествено строителството, заради остарелите стандарти и увеличения трафик пътищата се износват и разрушават по-бързо. Именно заради това е необходимо да се разработят нови правила и нормативи при оразмеряването и проектирането на пътната инфраструктура“, категоричен бе Ишев.

ЖП транспорт

Министър Алексиев не е притеснен, че в КЗК има 6 жалби по поръчките за новия подвижен състав на БДЖ

май 30, 2023

Вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев, който подписа Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между България и Пакистан, заяви в отговор на въпрос на “Хоризонт”, че не вижда нищо притеснително […]

Автомобилен транспорт

Yellow Taxi ще вози пътниците от Летище София

май 30, 2023

Гoлямa пpoмянa щe пocpeщнe пpиcтигaщитe нa Лeтищe Coфия в ĸpaя нa мeceц юни – Yеllоw Тахі бeшe избpaнa зa oбcлyжвaщa ĸoмпaния нa aepoгapaтa. B пpoдължeниe нa 16 гoдини “OK Cyпepтpaнc” […]