Интермодален терминал за влакове от Китай в Унгария

За целта е закупена площ от 125 хектара в унгарската зона за претоварване Záhony във Фениеслитке, близо до украинската граница.

Очаква се терминалът да струва 22 млрд. форинта (73 млн. щатски долара) и ще бъде финансиран частично чрез държавен принос от 3 милиарда форинти. Очаква се новият терминал да съзаде 140 работни места.


По план той трябва да отвори през януари 2022 г., като ще има 5 коловоза с междурелсово разстояние 1435 мм и 5 коловоза с разстояние 1520 мм и дължина 850 метра. Терминалът ще бъде оборудван с кранове с товароподемност 45 тона, способни да обработват редица товари, включително ремаркета за камиони, контейнери, цистерни и пратки с химикали.

Съоръжението ще бъде оборудвано със специална 5G мрежа и ще използва възобновяеми слънчеви източници на енергия и термопомпи. Всички превозни средства в него ще са с електрическо задвижване.

Очаква се терминалът да обработва до 500 000 TEU годишно съгласно ограниченията на сегашната железопътна мрежа, но може да бъде разширен до капацитет от 1 млн. TEU годишно.

Източник: с. Логистика

Автомобилен транспорт

Датската компания за автомобилен транспорт Dania Connect получи три нови камиона Mercedes Actros с прибиращи се слънчеви панели. Панелите подобряват разхода на гориво, а също така и позволяват да се […]

Автомобилен транспорт

Изграждат нов жп възел в Унгария

Metrans, част от логистичнта компания HHLA, изгражда още един железопътен терминал в Унгария, за да разшири транспортните си услуги по Адриатическия коридор и към Южната и Югоизточна Европа. За тази […]