Интермодален терминал за влакове от Китай в Унгария

За целта е закупена площ от 125 хектара в унгарската зона за претоварване Záhony във Фениеслитке, близо до украинската граница.

Очаква се терминалът да струва 22 млрд. форинта (73 млн. щатски долара) и ще бъде финансиран частично чрез държавен принос от 3 милиарда форинти. Очаква се новият терминал да съзаде 140 работни места.


По план той трябва да отвори през януари 2022 г., като ще има 5 коловоза с междурелсово разстояние 1435 мм и 5 коловоза с разстояние 1520 мм и дължина 850 метра. Терминалът ще бъде оборудван с кранове с товароподемност 45 тона, способни да обработват редица товари, включително ремаркета за камиони, контейнери, цистерни и пратки с химикали.

Съоръжението ще бъде оборудвано със специална 5G мрежа и ще използва възобновяеми слънчеви източници на енергия и термопомпи. Всички превозни средства в него ще са с електрическо задвижване.

Очаква се терминалът да обработва до 500 000 TEU годишно съгласно ограниченията на сегашната железопътна мрежа, но може да бъде разширен до капацитет от 1 млн. TEU годишно.

Източник: с. Логистика

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]