Интермодален терминал за влакове от Китай в Унгария

За целта е закупена площ от 125 хектара в унгарската зона за претоварване Záhony във Фениеслитке, близо до украинската граница.

Очаква се терминалът да струва 22 млрд. форинта (73 млн. щатски долара) и ще бъде финансиран частично чрез държавен принос от 3 милиарда форинти. Очаква се новият терминал да съзаде 140 работни места.


По план той трябва да отвори през януари 2022 г., като ще има 5 коловоза с междурелсово разстояние 1435 мм и 5 коловоза с разстояние 1520 мм и дължина 850 метра. Терминалът ще бъде оборудван с кранове с товароподемност 45 тона, способни да обработват редица товари, включително ремаркета за камиони, контейнери, цистерни и пратки с химикали.

Съоръжението ще бъде оборудвано със специална 5G мрежа и ще използва възобновяеми слънчеви източници на енергия и термопомпи. Всички превозни средства в него ще са с електрическо задвижване.

Очаква се терминалът да обработва до 500 000 TEU годишно съгласно ограниченията на сегашната железопътна мрежа, но може да бъде разширен до капацитет от 1 млн. TEU годишно.

Източник: с. Логистика

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]