И нека пътуването да започне: 2021 е годината на жп транспорта в ЕС

2021 е годината на железопътния транспорт в Европейския съюз (ЕС) – инициатива, която цели да покаже ползите от този вид транспорт и да насърчи използването му от гражданите и бизнеса.

Железопътният транспорт е сигурен, устойчив и екологичен и не е развил пълния си потенциал, посочват от Европейската комисия (ЕК). Той ще помогне за изпълнението на заложените цели за въглеродна неутралност до 2050 година. Затова и в Брюксел организират редица събития, които да помогнат на европейците да преоткрият този начин на придвижване.

Влаковите композиции отделят една 0,5% от свързаните с транспорта емисии въглероден диоксид в ЕС, показва статистиката. В същото време едва 7% от пътуващите в ЕС използват влакове. По отношение на товарите 11% се превозват с жп транспорт.

Увеличаването на дела на пасажерите и превозените товари ще намали емисиите и замърсяването в общността. Това допринася за постигане на записаното в Зелената сделка на ЕС.

Като цяло транспортът е отговорен за 25% от емисиите въглероден диоксид в ЕС. Според плановете на Брюксел те трябва да бъдат намалени с 90% до 2050 година.

През март 2020 година ЕК предложи 2021 година да бъде посветена на железопътния транспорт. Тази идея беше подкрепена от Европейския парламент и Европейския съвет през декември. В изпълнение на инициативата ще бъдат реализирани редица събития, които да припомнят ролята на тази индустрия в историческото и културното развитие на Европа.

В законодателната програма на ЕК за догодина  са включени още и предложения за подобряване на връзките между железопътния и останалите видове транспорт в общността, както и за насърчаване на туристическите пътувания с влак.

Една от стъпките вече беше оповестена – увеличаване на екологичните автомобили и високоскоростните влакове в Европа до 2050 година, както и облекчаване на издаването на комбинирани билети за различните видове транспорт.

Източник: https://www.investor.bg/evropa/334/a/i-neka-pytuvaneto-da-zapochne-2021-e-godinata-na-jp-transporta-v-es-319024/

Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]

Автомобилен транспорт

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО – ИНОЕЪР И ИНОВАТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

На 14.01.21г. се състоя изложение на превозни средства по повод 120-годишнината на градския транспорт в София. Наред с разказите за транспорта от миналото, публиката се запозна и с планираните иновации […]

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]