И нека пътуването да започне: 2021 е годината на жп транспорта в ЕС

2021 е годината на железопътния транспорт в Европейския съюз (ЕС) – инициатива, която цели да покаже ползите от този вид транспорт и да насърчи използването му от гражданите и бизнеса.

Железопътният транспорт е сигурен, устойчив и екологичен и не е развил пълния си потенциал, посочват от Европейската комисия (ЕК). Той ще помогне за изпълнението на заложените цели за въглеродна неутралност до 2050 година. Затова и в Брюксел организират редица събития, които да помогнат на европейците да преоткрият този начин на придвижване.

Влаковите композиции отделят една 0,5% от свързаните с транспорта емисии въглероден диоксид в ЕС, показва статистиката. В същото време едва 7% от пътуващите в ЕС използват влакове. По отношение на товарите 11% се превозват с жп транспорт.

Увеличаването на дела на пасажерите и превозените товари ще намали емисиите и замърсяването в общността. Това допринася за постигане на записаното в Зелената сделка на ЕС.

Като цяло транспортът е отговорен за 25% от емисиите въглероден диоксид в ЕС. Според плановете на Брюксел те трябва да бъдат намалени с 90% до 2050 година.

През март 2020 година ЕК предложи 2021 година да бъде посветена на железопътния транспорт. Тази идея беше подкрепена от Европейския парламент и Европейския съвет през декември. В изпълнение на инициативата ще бъдат реализирани редица събития, които да припомнят ролята на тази индустрия в историческото и културното развитие на Европа.

В законодателната програма на ЕК за догодина  са включени още и предложения за подобряване на връзките между железопътния и останалите видове транспорт в общността, както и за насърчаване на туристическите пътувания с влак.

Една от стъпките вече беше оповестена – увеличаване на екологичните автомобили и високоскоростните влакове в Европа до 2050 година, както и облекчаване на издаването на комбинирани билети за различните видове транспорт.

Източник: https://www.investor.bg/evropa/334/a/i-neka-pytuvaneto-da-zapochne-2021-e-godinata-na-jp-transporta-v-es-319024/

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]