Йордан Мирчев: Генерален проблем на БДЖ е управлението

Йордан Мирчев
Йордан Мирчев

Генералният проблем на БДЖ е непрофесионалното управление. Железницата се управлява не като национален железопътен превозвач, а като финансово-счетоводна къща. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Йордан Мирчев, основател на Движение за европейско развитие на българските железници и бивш председател на транспортната комисия в парламента.

По думите му е недопустимо е срещу 2 млрд. лв. от бюджета да останеш без подвижен състав.

 

„Някой трябва да потърси отговорност за провалените обществените поръчки за ремонт на локомотивите и съществуващите електрически мотрисни влакове. Те бяха непрофесионално подготвени. Кризата в БДЖ не е само финансова, а преди всичко техническа, липсват съвременни технологии“, категоричен е гостът.

Неговата организация предлага интегриран модел на управление на железопътната инфраструктура с равнопоставен достъп на всички превозвачи – държавни и частни, без кръстосано субсидиране от товарни към пътнически превози.

Мирчев настоя представители на Министерството на финансите и Министерството на транспорта в общ кризисен съвет да проследят как се използват средствата от бюджета.

„Отделно експерти трябва да разбият този монопол от приятелски кръг, който спъва развитието на БДЖ“, препоръча той.

„Вчерашният инцидент в Кресненското дефиле е много неприятен случай в един труднодостъпен район. Пътниците все пак са имали късмет. За съжаление, проблемите в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ също не са малко. Липсват средства. Всички инвестиции по програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са насочени в направлението София-Пловдив-Бургас“.

 

investor.bg

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]

Автомобилен транспорт

Eнергото ще може да прекъсва зареждането на електромобилите

Масовизацията на електромобилите е сериозна заплаха за електропреносните мрежи в Европа, твърдят два независими доклада, изготвени от британския и австрийския енергийни регулатори. Във Великобритания Ofgem дори разработи предложение електропреносните компании да […]

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]