Как архитектите виждат новото летище на Полша (галерия)

Centralny Port Komunikacyjny (CPK), новото летище на Полша, ще отвори врати през 2027 година.

Разположено между Варшава и Лодз, то първоначално ще обслужва приблизително 45 милиона пътници годишно, с цел в крайна сметка да обслужва до 100 милиона пътници, според документи на полското правителство. Това би поставило новия транспортен хъб сред някои от най-натоварените летища в света – международното летище Хартсфийлд-Джаксън Атланта бе класирано като най-голямото летище в света през 2018 г., обслужвайки 107 394 029 пътници.

Въпреки че новият център на LOT Polish Airlines ще бъде вдъхновен от някои от най-добрите летища в света, включително от Jewel Changi в Сингапур, държавният секретар на полското министерство на инфраструктурата Миколай Вилд каза пред Business Insider, че дизайнът в крайна сметка ще бъде решен в международна конкуренция между архитектурни фирми.

Досега компанията, отговорна за изграждането на летището, е получила шест архитектурни идеи за новото летище, които ще бъдат вдъхновение при подготовката на генералния план и по-нататъшните проекти.

„Поканихме редица изтъкнати архитекти, въоръжени с богатство от знания, професионален опит и творчество, да дойдат и да работят с нас и се радваме, че го направихме“, каза Дариуш Савицки, управляващ директор, занимаващ се с планиране на летището.

„Смелите концепции на фирмите донякъде се сблъскват с очакванията на инвеститорите и се оказа, че са дълбоко вдъхновяващи – в някои случаи това е отворило очите ни за необичайни дизайнерски решения, които преди не сме разглеждали.“

Сред представените концепции за дизайн са на световноизвестните фирми за архитектура и дизайн Chapman Taylor, Foster + Partners, Grimshaw, Zaha Hadid Architects и Benoy.

Вижте и някои от концепциите:

Британското студио Foster + Partners предлага новото летище CPK да има два терминала – един във формата на „ключ“, а другият – във формата на буквата „X“.

В предложението е предвидено също транспортна връзка между двата терминала.

Самият терминал ще има прозрачна структура, позволяваща на слънчевата светлина да достигне вътрешността на сградата.

В допълнение, тя също така ще включва дървена облицовка и ще осигури пространство за засаждане на дървета.

Архитектите на Grimshaw представиха идеята за летище, в което се усеща по-скоро „хъб“.

Тяхната визия включва разумно пропорционално летище, което се отклонява от прекомерния размер на някои наскоро построени свързващи летища, с цел да се намали времето за трансфери и да се съкрати разстоянието за ходене за пътниците.

Аспектът, който се откроява най-много в проектното предложение на Chapman Taylor, е прозрачният купол.

В тази концепция основната част на терминала, разположена между двете писти, ще бъде покрита със стъклена конструкция, за да символизира „безкрайното единство“.

Състоящ се от шест нива, терминалът ще има железопътни платформи, зона за спиране за пътниците от влаковете, пристигания, заминавания, бизнес салони и търговски център с магазини и ресторанти.

Всеки от тях ще бъде вдъхновен от различен елемент от ландшафта на страната – крайбрежието, езерата, низините, планините, долините.

Дизайнерите признаха, че са били малко вдъхновени от летище Jewel Changi в Сингапур, което включва много естествена зеленина в неговия интериор.

Във всяка от трите концепции на CPK от Zaha Hadid Architects фокусът е върху включването на железопътния транспорт на летището.

Освен внимателно обмисленото вътрешно осветление, и трите концепции включват и буйна зеленина.

Първата концепция включва железопътна линия непосредствено под летището, която теоретично позволява на пътниците на горните етажи да наблюдават пристигащите и заминаващи влакове.

Втората визия включва станция, която вместо това ще седи над платформи, които ще свързват други части на летището.

Третата концепция включва влаковете, които пристигат директно в отделни точки през терминалите, които ще бъдат разположени на платформи на различни височини.

Официалният генерален план на летището, който ще определи посоката му за развитие за първите 25 години, трябва да бъде изготвен и финализиран до 2020 г.

economics.bg

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]