Капитан Богдан Богданов, Българска Морска камара: Ще искаме моряците да бъдат включена в списъка със защитени професии

  • Капитан Богданов, какви са очакванията на морския бранш към новото служебно правителство и в частност към новия транспортен министър?
  • Ние не може да очакваме някакви кардинални промени и решения за краткия период на служебното правителство но има теми, на които можем да разговаряме. Най-важната, която е в правомощията на служебния министерски съвет е включването на моряците в списъка със защитени професии. Това може да стане с правителствено решение, ако бъде предложено от транспортния министър. Още през 2019 година Световната морска организация взе решение, с което призовава всички страни членки да направят тази професия ключова или защитена според националното законодателство, което би помогнало да се вземат подходящи мерки за нейното запазване.
  • От автомобилния бранш коментираха, че ще поискат промени в оперативна програма „Транспорт“ така, че и частни превозвачи да могат да бъдат бенефициенти по програмата. Какво е вашето мнение?
  • Това е една чудесна идея и подобна инициатива ще бъде подкрепена от морския бранш и Морската камара в частност.
  • Очаквате ли някаква помощ във връзка с епидемията от Ковид-19?
  • Морският транспорт остана единствения, който реално не прекрати дейността си. Помощ от държавата обаче е добре дошла и не е задължително тя да е финансова. Ще ви дам пример – по време на разгара на кризата успяхме да организираме чартър, с който да приберем 200 моряка от Маями до България. Основната част бяха българи, но имаше и доста хора от другите балкански страни. Този чартър стана възможен с помощта на Външно и Вътрешно министерство, които помогнаха за организирането на зелен коридор за преминаването на моряците.
ЖП транспорт

Господин министър, къде сте?

През последните дни станаха известни за гражданското общество редица крупни сделки в българските железници, като модернизация на пътнически вагони в Дряново за 27 млн. лв. без обществена поръчка, 26,5 млн. […]

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]