Кап. Христо Папукчиев: Корабите не са каруци, които могат да тръгнат веднага след 90 дни престой

Изтеглянето на моряците от Украйна бе сложно, но това, което предстои с корабите ни, ще е нещо, с което не сме се сблъскали. Има реалните проблеми за изтеглянето на корабите, да не говорим за екипажа. Проблемът е как ще се осъществи логистиката и български екипаж да се качи на кораба. Ще има подводни камъни.

Така капитан Христо Папукчиев коментира думите на външния министър Теодора Генчовска, че очакванията са българският кораб „Царевна” да напусне пристанището в Мариупол следващата седмица.

Той посочи, че от една голяма застрахователна компания по-рано е обявила че Русия не е в състояние да осигури безопасното напускане на пристанището.

Капитан Папукчиев обясни, че корабите, които са били в пристанището повече от 90 дни, трябва да имат време за пренастройка на двигателите.

„Изисква се поддръжка на корабните механизми, нужно е да се направи профилактика. Когато става дума за обездвижване на кораба е нужно време преди корабът да бъде задвижен отново. Когато се влиза в такъв експлоатационен сън, съществува риск за екипажа. От 90 дни в района се води война. Тези кораби не са каруци, които могат да тръгнат веднага“, предупреди той.
От думите му стана ясно още, че цените за наем на търговските кораби са се повишили.

Според Капитан Папукчиев съществува риск от прекъсване на логистичните вериги и звена, пренасочване или търсене на нови стоки и направления, ако конфликтът в Украйна ескалира.

Автомобилен транспорт

Вицепремиерът Христо Алексиев разпореди проверка за завишените цени на ученически карти по линията Слънчев Бряг – Бургас

февруари 6, 2023

Заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев разпореди проверка по случая с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг – […]

ЖП транспорт

Стартира строителството на три надлеза в жп участъка Церковски – Черноград

февруари 2, 2023

Ръководителят на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ даде старт на строителството на още три нови надлеза по направлението Пловдив-Бургас. Обектите представляват пътни надлези, продължения на местни селскостопански […]

Воден транспорт

В неизвестност е 70-годишен капитан, паднал зад борда на български кораб край Русе

януари 26, 2023

В неизвестност е 70-годишният капитан на м/к “Валмар”, който пада зад борда в тежка метеообстановка във водите на р. Дунав край с. Сандрово, общ. Русе. Плавателният съд е част от […]