Кап. Христо Папукчиев: Корабите не са каруци, които могат да тръгнат веднага след 90 дни престой

Изтеглянето на моряците от Украйна бе сложно, но това, което предстои с корабите ни, ще е нещо, с което не сме се сблъскали. Има реалните проблеми за изтеглянето на корабите, да не говорим за екипажа. Проблемът е как ще се осъществи логистиката и български екипаж да се качи на кораба. Ще има подводни камъни.

Така капитан Христо Папукчиев коментира думите на външния министър Теодора Генчовска, че очакванията са българският кораб „Царевна” да напусне пристанището в Мариупол следващата седмица.

Той посочи, че от една голяма застрахователна компания по-рано е обявила че Русия не е в състояние да осигури безопасното напускане на пристанището.

Капитан Папукчиев обясни, че корабите, които са били в пристанището повече от 90 дни, трябва да имат време за пренастройка на двигателите.

„Изисква се поддръжка на корабните механизми, нужно е да се направи профилактика. Когато става дума за обездвижване на кораба е нужно време преди корабът да бъде задвижен отново. Когато се влиза в такъв експлоатационен сън, съществува риск за екипажа. От 90 дни в района се води война. Тези кораби не са каруци, които могат да тръгнат веднага“, предупреди той.
От думите му стана ясно още, че цените за наем на търговските кораби са се повишили.

Според Капитан Папукчиев съществува риск от прекъсване на логистичните вериги и звена, пренасочване или търсене на нови стоки и направления, ако конфликтът в Украйна ескалира.

Автомобилен транспорт

Полски електроавтобус мина по линията Пловдив – Асеновград

Демонстрация по извънградската линия Пловдив – Асеновград и обратно направи полски електробус, отличен със специален плакет за изключителен иновативен продукт от Международния технически панаир. Без да зарежда допълнително батериите си, […]

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев: С публично-частно партньорство можем да довършим магистралите за 7 години

Всички такси за пътищата трябва пропорционално да бъдат съпоставени с таксите за ЖП, интермодален и друг транспорт, за да има единна тарифна политика, и трябва да се провери дали винетната […]

ЖП транспорт

Асен Василев: Ник Събев няма да е предложение за транспортен министър, ако ние сме в управлението

Ник Събев няма да е предложение за транспортен министър, ако ние сме в управлението, обяви Асен Василев по време на среща на „Продължаваме промяната“ с представители на транспортния бизнес. „При […]