Карнобат на косъм от взрив

Теч на газ в Карнобат наложи евакуация на част от жителите на града. Хората, живеещи в района на жп гарата, са прекарали нощта на открито, съобщи Нова телевизия. Инцидентът е станал около 01:00 часа през нощта.

Жители на Карнобат, живеещи в района на гарата, бяха евакуирани около 03:00 часа тази сутрин заради теч на газ пропан-бутан от цистерна на влакова композиция.

Веднага след подаване на сигнала на телефон 112 е сформиран кризисен щаб и на място пристигат екипи на полиция, пожарна и газоспасителна служба. Близо 50 човека са изведени от домовете си и са настанени в чакалнята на железопътната гара, докато бъде овладяна ситуацията.

Сигналът за изтичане на газ пропан-бутан от цистерна бил подаден около 02:00 часа. Констатирано е, че влаковата композиция е от шест звена, като е спряна в близост до друга композиция, превозваща газьол.

„В рамките на 40 минути са събрани всички служби. Те са дошли със специалистите на фирмата-получател и фирмата-изпращач. Отреагирано е и течът е спрян”, коментира зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов.

Своевременно районът около композицията е бил отцепен. Движението на влаковете през жп гара Карнобат е било преустановено.

„Най-близко живущите хора бяха евакуирани изключително бързо, без паника, съвсем спокойно. Изчакахме екипите  да отстранят повредата и затова беше отцепен целият район. Екипите, които трябваше да отстранят повредата, се справиха много бързо. Движението е възстановено, няма пострадали хора и няма обгазяване”, каза директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Около 03:00 часа сутринта живеещите в района на гарата са разбудени от органите на реда.

„Към 3:30 мина полиция и ни предупреди, че тече евакуация. Отидохме в гарата, но никой нищо не каза. Стояхме два часа и половина и се прибрахме. Не усещахме никаква миризма”, разказа Драгомир Балчев.

Собственици на апартаменти в съседните блокове обаче дори не разбрали защо през нощта има полиция пред домовете им. „Научавам сега от вас за инцидента. Трябваше да бъдат евакуирани и нашите блокове”, добави Станка Иванова.

На място са пристигнали изпращачът и получателят на товара във вагона-цистерна.

Проблемът е отстранен и около 5.00 ч. преминаването на влаковите композиции през гара Карнобат е възстановено с нормален ритъм. Час по-късно е разрешено и на евакуираните да се приберат по домовете си.

Цистерната е тръгнала от складовете на „Лукойл Нефтохим“, откъдето ни увериха, че имат строга система за контрол. Цистерната с пропан-бутан е проверена веднага след напълването й. Втори път е проверена и при напускане територията на Рафинерията от контрольор на превозвача – в случая Български държавни железници. Крановете на всички цистерни се запечатват и пломбират.

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]