Карта показва докъде можем да стигнем с влак за 5 часа

Дигитална карта показва докъде може да стигне европеецът с влак в рамките на 5 часа – от коя да е станция на Стария континент. Предполага се, че 5 часа са приемливото време, което европеецът би прекарал във влак.

У нас мнозина ругаят железниците (и понякога – с основание), но като цяло железопътният транспорт си остава един от най-ефективните: влаковете са най-икономичният вид превоз. А и екологичният им потенциал е най-висок.

Цифровата карта Chrono Trains показва колко далеч можем да стигнем от коя да е ЖП станция в Европа в рамките на пет часа. Тя е вдъхновена от немската Direkt Bahn Guru, която показва влаковите трасета и „свръзки“ в Германия, разкривайки докъде може да пътува човек, включително прекачвайки се между влакове.

В Chrono Trains потребителят може да „зависне“ мишката си над локацията на дадена ЖП гара. Веднага с цветни зони му се показва къде може да се озове за един час, за два часа, за три, четири или пет часа.

Предполага се, че 5 часа е разумното, приемливо време, което европейският гражданин би прекарал в пътуване с влак, ако има нужда да се придвижи на по-голямо разстояние, но е категорично решен да не ползва самолет или автомобил.

Поради екологични и финансови причини днес мнозина правят подобен избор. Хората, които често пътуват на разстояния от порядъка на няколкостотин километра, нерядко използват времето във влака, за да свършат някаква работа на лаптопа си.

Дигиталната карта е с отворен код, който е свободно достъпен в Github.

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]