Карта показва докъде можем да стигнем с влак за 5 часа

Дигитална карта показва докъде може да стигне европеецът с влак в рамките на 5 часа – от коя да е станция на Стария континент. Предполага се, че 5 часа са приемливото време, което европеецът би прекарал във влак.

У нас мнозина ругаят железниците (и понякога – с основание), но като цяло железопътният транспорт си остава един от най-ефективните: влаковете са най-икономичният вид превоз. А и екологичният им потенциал е най-висок.

Цифровата карта Chrono Trains показва колко далеч можем да стигнем от коя да е ЖП станция в Европа в рамките на пет часа. Тя е вдъхновена от немската Direkt Bahn Guru, която показва влаковите трасета и „свръзки“ в Германия, разкривайки докъде може да пътува човек, включително прекачвайки се между влакове.

В Chrono Trains потребителят може да „зависне“ мишката си над локацията на дадена ЖП гара. Веднага с цветни зони му се показва къде може да се озове за един час, за два часа, за три, четири или пет часа.

Предполага се, че 5 часа е разумното, приемливо време, което европейският гражданин би прекарал в пътуване с влак, ако има нужда да се придвижи на по-голямо разстояние, но е категорично решен да не ползва самолет или автомобил.

Поради екологични и финансови причини днес мнозина правят подобен избор. Хората, които често пътуват на разстояния от порядъка на няколкостотин километра, нерядко използват времето във влака, за да свършат някаква работа на лаптопа си.

Дигиталната карта е с отворен код, който е свободно достъпен в Github.

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]