Койчо Русев: Пропускът при въвеждане на тол системата е липсата на обществено обсъждане

Идеята за създаването на тол системата е добра, каза пред БНР Койчо Русев – Председател на националната транспортна камара. Според него обаче най-сериозният пропуск е липсата на обществено обсъждане по темата, а отлагането цели да се скрият недостатъците на системата:

“Първо искам да кажа, че идеята за тол системата, да се плаща според това кой колко ползва и колко уврежда пътната мрежа, е правилна. В същото време обаче моята практика поне е показала, че когато трябва да се приемат някакви решения по определени въпроси и те засягат определена група хора и институции, нормално е преди да се пристъпи към конкретни действия всичко това да бъде обществено обсъждано. Смятам, че една от големите бели, нанесени на идеята да се реализира тол система в България, е резултат на това, че дълго време не беше известно какво се върши, как се върши, кога се върши и за какво става въпрос“.

В интервю за предаването “12+3“ той коментира още защо Държавната агенция се освобождава изцяло от планираната първоначална продажба на тол таксите и дали чак сега тя разбира, че няма капацитет за това:

“Имам достатъчно опит и съм разбрал, че чиновникът най-добре контактува с останалата част от обществото, когато няма отговорност пред него. Не може да е предвидено 900 човека да бъдат назначени, от които, доколкото получих информация днес, около 600 са назначени. Не можеш да купиш 150 автомобила – сериозни джипове с необходимото оборудване за хиляди левове, да похарчиш толкова средства, да дадеш приблизително 200 млн. за оборотни към системата и тогава да се намеси Народното събрание и да каже на тези чиновници, че трябва да започне обсъждането и да се види какво е становището на останалите или, както се казва, какво ще бъде отражението при прилагането на тази система“.

Автомобилен транспорт

Датската компания за автомобилен транспорт Dania Connect получи три нови камиона Mercedes Actros с прибиращи се слънчеви панели. Панелите подобряват разхода на гориво, а също така и позволяват да се […]

Автомобилен транспорт

Изграждат нов жп възел в Унгария

Metrans, част от логистичнта компания HHLA, изгражда още един железопътен терминал в Унгария, за да разшири транспортните си услуги по Адриатическия коридор и към Южната и Югоизточна Европа. За тази […]