Корабът „Джъмбо“ 3 докара машините за полагане на тръбите от „Балкански поток“

15 верижни машини, които ще полагат тръбите по проекта „Балкански поток“, пристигнаха по река Дунав в Русе, предава „Булфото“.

Те са превозени от най-големия български речен кораб „Джъмбо 3“ по поръчка на италианска фирма.

Верижните машини, поръчани от Германия, са натоварени в пристанището в Пасау. За да бъдат свалени на брега в Русе, се наложи да се ползва плаващият кран „Титан“, който вдига до 100 тона товари. Операцията е специфична, тъй като кранът е на вода.

„Капацитетът на нашите кранове е 32 тона, но машината е с изместен център и ще се получи натоварване на единия кран и няма да може да я вдигнем“, казва Петко Петков, организатор в Пристанищен комплекс-Русе.

14 от машините, които са с тегло между 45 и 65 тона, ще се ползват за полагане на тръби, а най-голямата е предназначена за огъването им. Пристигат по Дунава, защото това е най-евтиният превоз.

„Машините са доста едрогабаритни, за да минат по суша и затова товародателите са избрали този начин на транспортиране, който е значително по-евтин от пътуването по суша. Тук се спестяват товаро-разтоварни операции и машините слизат на собствен ход и се качват на собствен ход“, обяснява управителят на фирмата-корабособственик Веселин Рубчев.

От Русе машините продължават на платформи към Търговище, където продължава изграждането на преносния газопровод.

Автомобилен транспорт

Товарните превози намаляват с 9.3 на сто през първото тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2019 г. превозените товари и извършената работа от товарния сухопътен […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Поддържаме ниски такси, договаряме нови влакови трасета

Въпреки че глобалната здравна и икономическа криза доведе до намаление на превозваните товари по въздух и море, железопътният транспорт остава устойчив, като регистрира ръст. Мнозина експерти и мениджъри го посочват […]