Корабът „Джъмбо“ 3 докара машините за полагане на тръбите от „Балкански поток“

15 верижни машини, които ще полагат тръбите по проекта „Балкански поток“, пристигнаха по река Дунав в Русе, предава „Булфото“.

Те са превозени от най-големия български речен кораб „Джъмбо 3“ по поръчка на италианска фирма.

Верижните машини, поръчани от Германия, са натоварени в пристанището в Пасау. За да бъдат свалени на брега в Русе, се наложи да се ползва плаващият кран „Титан“, който вдига до 100 тона товари. Операцията е специфична, тъй като кранът е на вода.

„Капацитетът на нашите кранове е 32 тона, но машината е с изместен център и ще се получи натоварване на единия кран и няма да може да я вдигнем“, казва Петко Петков, организатор в Пристанищен комплекс-Русе.

14 от машините, които са с тегло между 45 и 65 тона, ще се ползват за полагане на тръби, а най-голямата е предназначена за огъването им. Пристигат по Дунава, защото това е най-евтиният превоз.

„Машините са доста едрогабаритни, за да минат по суша и затова товародателите са избрали този начин на транспортиране, който е значително по-евтин от пътуването по суша. Тук се спестяват товаро-разтоварни операции и машините слизат на собствен ход и се качват на собствен ход“, обяснява управителят на фирмата-корабособственик Веселин Рубчев.

От Русе машините продължават на платформи към Търговище, където продължава изграждането на преносния газопровод.

ЖП транспорт

Русия пуска автономни влакове през септември

Российские железные дороги (РЖД) ще пусне в движение по редовно разписание първите автономни пътнически влакове (GoA3) през септември тази година. В региона на Москва държавната компания РЖД в момента тества два […]