Костадин Паскалев: Борисов е вярвал, че ще векува. Правителството му е извършило престъпление

Борисов е вярвал, че ще векува. Правителството му е извършило престъпление. Това каза по БТВ бившият регионален министър Костадин Паскалев. Той допълни: 

Относно текущите ремонти- това са 34 договора в цялата страна и фирмите са длъжни да ги осъществяват. По тези договори са подписани прогнозни цени за 711 млн. лева. Възложени са дейности за 3, 300 млрд. лева. Общата стойност би могла да стигне до 1 млрд. лева. Правителството на Борисов чрез АПИ, е възложилo дейности за 3,3 млрд. лева. Това е или безстопанственост, или престъпление.

Според мен това е престъпление от гледна точка на финансовата дисциплина. Има и друг проблем, който накара депутатите да гледат този проблем в НС. Каква е темата-осъществените дейности по договорите за поддръжка, разходите са за 1,4 млрд лева. Има извършени разходи за други договори-мантинели,  маркировка и пътни знаци. Министърът предложи парламентът да се заеме с тази тема, той е притиснат. Служебният премиер възложи на комисия да разгледа тези договори. На 20 септември тя  е започнала и на първи октомври  е била готова.

 Предложила е решение на темите – да се прекратят тези договори. През това време АПИ да проведе обществени поръчки и да подпише адекватни договори. Това не се случва. И Караджов има казус-да плаща за дейности не по негова отговорност и да осъществява дейност по приключени договори. 
Има интересен факт. Предложени да два проекта за решение. Мотивите към двете предложения съвпадат дума по дума. Дано не са писани от пътно-строителните фирми, а от АПИ. Имам подозрение, обаче. 

Борисов е смятал, че ще векува като премиер на държавата. Ако на някой не са му платени пари, отива в съда, а не протестира. Това не е синдикален протест. Двама от тях /шефове на пътни фирми” са бивши шефове на Изпълнителна агенция пътища. Един от сподвижниците му бе директор на дирекция “Пътища”.

 Това са добри специалисти, но тук става въпрос за нещо друго. Борисов е  възлагал извън рамките на закона и тези фирми са свързани с него с вземания, извън договореното. Тук би следвало прокуратурата да се намеси и то тежко. Ако няма действия, това е престъпен сговор срещу държавата. Това е завладяната държава. Ако това не се реши, държавата ни винаги ще бъде бедна. 

Това правителство е безидейно, без характер и без лидерство. Много ще му е трудно да издържи дълго.  Част от инхаус договорите не се изпълняват и министърът би следвало да прекрати такива договори. Колкото повече се отлага този въпрос, толкова по-зле за държавата. Много ми се иска да няма обвързаност с предишната власт. Но почти не вярвам. След като се тръгва на плащане без да е казано ,че всичко е законосъобразно, това означава и подозрение в корупция. Един от скандалите бе как да се плати на пътните фирми. Системата е проста и е описана в закона. Ако те е страх от мечки, не отиваш в гората. масовата безотговорност заменя персоналната отговорност на един министър. 


Оценката за това правителство не е добра. Нинова каза, че трябва да се сложат пределни цени. Бих и казал, че това са цените на ел. енергия, горивата, водата. Има съответни регулаторни органи. Ти би могъл да намалиш отделните ставки. Има цени, които са чисто пазарни и не подлежат на регулация. тогава се коментират пределни надбавки, а не цени.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]