Костадин Паскалев: Проблемът с пътните строители – заради хаос и некомпетентност

Проблемът с пътните строители от политическа гледна точка е в безсилието на управляващото мнозинство. От управленска гледна точка – заради хаоса, породен от некомпетентност и от липсата на воля да се намерят решения”.

Това каза пред БНР Костадин Паскалев, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2001 – 2002 година.

По думите му ситуацията, в която се поставят взаимоотношенията между държавата и пътно-строителните фирми, е абсурдна:

“Трябва да се отговори на въпроса – съответстват ли на бюджетните разходи обемите от дейности, предвидени по съответните договори. Работата на парламента е да обезпечи съответствието между едното и другото по предложение на министъра на регионалното развитие и на министъра на финансите. Ако това не е направено, значи е извършено тежко нарушение на бюджетната дисциплина, за което носи отговорност държавата”.

Според него ключов въпрос е и дали съответстват на Закона за обществените поръчки голяма част от договорите с пътните строители.

В предаването “12+3” Паскалев посочи, че в настоящата ситуация единствено пълно основание да протестират имат строителните работници, а не собствениците на пътно-строителните фирми, и хората, на които се налага да пътуват по лоши пътища.

“Този хаос е предизвикан на база на действие на последното правителство на Бойко Борисов и на некомпетентното поведение на настоящето“.

Паскалев посочи, че в пътния сектор собствениците са 5-6 човека и би следвало всичко да се изнесе ясно и категорично пред обществото.

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]