Костадин Паскалев: Проблемът с пътните строители – заради хаос и некомпетентност

Проблемът с пътните строители от политическа гледна точка е в безсилието на управляващото мнозинство. От управленска гледна точка – заради хаоса, породен от некомпетентност и от липсата на воля да се намерят решения”.

Това каза пред БНР Костадин Паскалев, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2001 – 2002 година.

По думите му ситуацията, в която се поставят взаимоотношенията между държавата и пътно-строителните фирми, е абсурдна:

“Трябва да се отговори на въпроса – съответстват ли на бюджетните разходи обемите от дейности, предвидени по съответните договори. Работата на парламента е да обезпечи съответствието между едното и другото по предложение на министъра на регионалното развитие и на министъра на финансите. Ако това не е направено, значи е извършено тежко нарушение на бюджетната дисциплина, за което носи отговорност държавата”.

Според него ключов въпрос е и дали съответстват на Закона за обществените поръчки голяма част от договорите с пътните строители.

В предаването “12+3” Паскалев посочи, че в настоящата ситуация единствено пълно основание да протестират имат строителните работници, а не собствениците на пътно-строителните фирми, и хората, на които се налага да пътуват по лоши пътища.

“Този хаос е предизвикан на база на действие на последното правителство на Бойко Борисов и на некомпетентното поведение на настоящето“.

Паскалев посочи, че в пътния сектор собствениците са 5-6 човека и би следвало всичко да се изнесе ясно и категорично пред обществото.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]