Костадин Паскалев: Проблемът с пътните строители – заради хаос и некомпетентност

Проблемът с пътните строители от политическа гледна точка е в безсилието на управляващото мнозинство. От управленска гледна точка – заради хаоса, породен от некомпетентност и от липсата на воля да се намерят решения”.

Това каза пред БНР Костадин Паскалев, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2001 – 2002 година.

По думите му ситуацията, в която се поставят взаимоотношенията между държавата и пътно-строителните фирми, е абсурдна:

“Трябва да се отговори на въпроса – съответстват ли на бюджетните разходи обемите от дейности, предвидени по съответните договори. Работата на парламента е да обезпечи съответствието между едното и другото по предложение на министъра на регионалното развитие и на министъра на финансите. Ако това не е направено, значи е извършено тежко нарушение на бюджетната дисциплина, за което носи отговорност държавата”.

Според него ключов въпрос е и дали съответстват на Закона за обществените поръчки голяма част от договорите с пътните строители.

В предаването “12+3” Паскалев посочи, че в настоящата ситуация единствено пълно основание да протестират имат строителните работници, а не собствениците на пътно-строителните фирми, и хората, на които се налага да пътуват по лоши пътища.

“Този хаос е предизвикан на база на действие на последното правителство на Бойко Борисов и на некомпетентното поведение на настоящето“.

Паскалев посочи, че в пътния сектор собствениците са 5-6 човека и би следвало всичко да се изнесе ясно и категорично пред обществото.

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]