Красимир Лалов: Шофьорите ни са герои, държавата ги третира като престъпници

Шофьорите ни са герои, държавата ги третира като престъпници, коментира пред Транспортал Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на превозвачите. Повод за това стана днешната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която бе забранено преминаването на камиони, пътуващи за Турция от над 70 държави. Заповедта бе отменена само няколко часа след издаването й, като според официалната позиция причината са започнали разговори между външните министри на двете държави.

„Ако заповедта беше останала в сила шеше да има огромни проблеми не само на границата с Турция, но и на тези с Румъния и Сърбия. Хиляди шофьори, от които основна част българи щяха да бъдат блокирани.“, обясни Лалов.

Според него националният кризисен щаб и в частност здравният министър са превишили правата си. „Моите уважения към лекарите, но нека да вземат решения по въпроси, които са в компетенцията им. Може би постоянното показване по телевизията е повдигнало високото им самочуствие, но е факт, че вместо да решат една хуманитарна криза, те поради липсата на съответна компетентност щяха да създадат нова“, коментира Лалов.

Според него негативното отношение към бранша по време на криза създава опасност от нови проблеми. „В момента нашите шофьори са на първа линия. Ние не можем насила да ги накараме да возят, те в момента са доброволци и заслужават уважение. А само преди дни от прокуратурата ги набедиха за най-големите нарушители на карантината. Ако наистина нашите шофьори спрат работа и да да возят стоки и товари ще настане криза, пред която корона вирусът ще ни изглежда като дребен проблем“.

Автомобилен транспорт

Товарните превози намаляват с 9.3 на сто през първото тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2019 г. превозените товари и извършената работа от товарния сухопътен […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Поддържаме ниски такси, договаряме нови влакови трасета

Въпреки че глобалната здравна и икономическа криза доведе до намаление на превозваните товари по въздух и море, железопътният транспорт остава устойчив, като регистрира ръст. Мнозина експерти и мениджъри го посочват […]