Кредиторите обявиха за продан и централата на БДЖ

Частен съдебен изпълнител обяви за продан централата на БДЖ като част от мерките, които недоволните кредитори на компанията предприеха, за да си приберат просрочените вземания.

За запора на сметките на БДЖ-Пътнически превози и предстоящата разпродажба на активи OFFNews пръв съобщи.

Благодарение на „мъдрото управление на ГЕРБ в железниците“ вторият облигационен заем се оскъпи с десетки милиони левове, а компанията на практика фалира. Причината е, че още при първото правителство на Бойко Борисов ръководството на БДЖ спря плащанията, а заемодателите осъдиха компанията  – наложиха високи наказателни лихви, кредитът стана предсрочно изискуем.

Сега очевидно нямат никакво намерение да чакат още фалиралото жп, тъй като от разпродажби бързо и лесно ще могат да си получат остатъка от кредита, който е в размер на 103 милиона лева.

Докато шефовете на жп превозвача отмарят с футбол на малки вратички в очакване за пореден път държавата да им даде пари, то кредиторите не спят.

Четириетажната историческа сграда в центъра на столицата с лице на три улици – „Г. С. Раковски“, „Иван Вазов“ и „Шести септември“, е построена през 1900-1904 г. за централа на Българската земеделска банка. Преди в нея да се настанят железничари е била една от най-забележителните като интериор в столицата. Имало е впечатляващо красиви кабинети, украсени с уникални платна на Иван Мърквичка и Антон Митов. Днес просторните помещения са раздробени в малки стайчета със олющени соц мебели и грозна ламперия. След настаняването на БДЖ в сградата, много от оригиналните дизайнерски решения са опропастени, но все пак има и предостатъчно красоти, които и днес впечатляват. Запазено в близък до оригиналния вид е стилното стълбище с орнаменти.

В тази сграда е заседавало и правителството на България, оглавявано от Кимон Георгиев през 30-те години на ХХ век.

Общата разгърната застроена площ е 7803 кв. метра. Половината от собствеността е на „Холдинг БДЖ“, а другата половина – на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Частен съдебен изпълнител Орлин Мендов е обявил за продажба дела на жп превозвача при начална цена от 7,315 милиона лева. Срокът за оферти е до 2 юли, а резултатите ще бъдат обявени на следващия ден.

Като цяло търсената цена е доста изгодна за уникалния имот, което вероятно ще доведе до сериозен инвеститорски интерес. По-вероятно е обаче до сделка да не се стигне – държавата да извади пари, да плати дълговете и централния нападател на „Локо БДЖ“ Владимир Владимиров да запази кабинета си.

 

Offnews

Автомобилен транспорт

Росен Желязков: Яд ни е, можехме да решим въпроса с пакета „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

Всеки член на Европейския парламент организира така своя дневен ред, че да присъства на заседание. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков във включване по телефона в сутрешния блок на […]

Автомобилен транспорт

Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени […]

Автомобилен транспорт

Загубихме отлагането на пакет „Мобилност“ с два гласа

Със 156 на 154 гласа България и останалите страни – членки току-що загубиха битката за отлагането на пакета „Мобилност“. Това се случи току-що на заседание на Европейския парламент в Страсбург. […]