Лондон ще построи „най-скъпата“ високоскоростна жп линия в света

Британското консервативно правителство ще довърши високоскоростната железопътна линия между Лондон и Бирмингам, чието изграждане беше обявено за първи път преди повече от десетилетие. Т.нар.  Високоскоростна линия 2 (High Speed 2 – HS2) беше предложена за първи път през 2009 г. при лейбъристкото правителство 
 правителството на Лейбъристката партия, преди администрацията, ръководена от консерваторите през 2010 г., да разкрие планове за маршрут Лондон до Бирмингам, който трябва да бъде завършен до 2031 г.

HS1 е единствената британска високоскоростна железопътна линия, свързваща Лондон с тунела под Ламанша, която свързва страната с Франция. Тя беше открита през 2003 г.

HS2 трябва да дава възможност на влаковете да достигат скорост до 250 мили в час. Изказвайки се след заседание на кабинета във вторник, премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви пред Камарата на общините, че правителството му има „куража да вземе решение“, за да осигури просперитет на цялата страна.

HS2 предизвика спорове заради въздействието й върху околната среда и нарастващите разходи. Бюджетът за 2015 г. постави разходите на малко под 56 милиарда британски лири (72,4 милиарда щатски долара), но изтекъл доклад през януари казва, че разходите почти са се удвоили до 106 милиарда британски лири.

По отношение на разходите, Джонсън каза, че ще назначи министър в правителството, който да поеме отговорността за HS2, да насажда дисциплина в графика на проекта и да търси икономия на разходи.

Първата фаза на маршрута ще свързва  Лондон и Бирмингам. Втори етап от линията е предвидено да свързва Бирмингам с Лийдс и Манчестър.

Първата фаза на високоскоростната железопътна връзка между Лондон и Бирмингам беше предвидено да бъде открита в края на 2026 г.

Но министърът на транспорта Грант Шапс заяви пред депутатите през септември, че първите влакове може да не започнат да пътуват по маршрута преди 2028-2031 година.

Втората фаза за Манчестър и Лийдс трябваше да бъде открита през 2032-33 г., но срокът беше отложен до 2035-40.

Лобистка група STOP HS2 казва, че вместо да развива други региони на Великобритания, железопътната линия всъщност е ориентирана към Лондон. Организацията също така твърди, че високоскоростният влак ще причини големи разрушения на природната среда, минавайки през древни гори, природни резервати и почти 700 класифицирани диви местности.

„Хората с търговски интереси карат правителството да се ангажира да изгради най-скъпата железопътна линия в историята на света, лобираха усилено и получиха това, което искаха“, добави той.

Новото консервативно правителство беше разделено по темата за HS2, като много законодатели получиха възражения от хора, живеещи в избирателните им райони, засегнати от линията.

Но линията се разглежда като част от обещанията на правителството за стимулиране на растежа извън югоизточната част на Англия след Brexit.

Източник: economic.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]