Малайзийски инвеститор иска да възроди летището в Русе

Малайзийски инвеститор има намерение да изгради логистичен парк и да развие летището в Русе, като предстои дружеството да кандидатства за издаване на сертификат за инвестиции клас „А“, предаде БНР. Първата стъпка към това намерение бе направена днес с принципното съгласие, дадено от Общинския съвет в Русе.

Като „исторически момент“ бе определено днешното представяне на намеренията на малайзийските инвеститори, които имат амбицията да възродят след 20-годишно прекъсване редовните полети от Русе.

След няколкочасови дебати 31 от общинските съветници подкрепиха намерението, 14 се въздържаха, а трима бяха категорично против. Кметът Пенчо Милков защити предложението.

„Русе трябва да се развива като град с всички видове транспорт и летището ни е абсолютно необходимо. Близо сме до Букурещ, логично е да има дублиращо летище, правя всичко възможно за развитието на тези връзки.“ – коментира кметът.

През август миналата година същите инвеститори предложиха да изградят втори мост над река Дунав при Русе, да направят магистралата до Велико Търново и да възродят летателната дейност с карго и граждански полети. Ако в срок от три години те не реализират заявените намерения, община Русе ще може да развали договора и да си върне имота.

news.bg

ЖП транспорт

АКТИВНА ИСТОРИЧЕСКА КАРТА Железопътни линии 1860-1974 г.

Защо направихме карта за ЖП линиите? Защото железопътните линии са първата стратегическа инфраструктура по българските земи. В годините преди и след Освобождението ЖП инфраструктурата има основна роля за усвояване на […]

Автомобилен транспорт

Товарните превози намаляват с 9.3 на сто през първото тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2019 г. превозените товари и извършената работа от товарния сухопътен […]