Малайзийски инвеститор иска да възроди летището в Русе

Малайзийски инвеститор има намерение да изгради логистичен парк и да развие летището в Русе, като предстои дружеството да кандидатства за издаване на сертификат за инвестиции клас „А“, предаде БНР. Първата стъпка към това намерение бе направена днес с принципното съгласие, дадено от Общинския съвет в Русе.

Като „исторически момент“ бе определено днешното представяне на намеренията на малайзийските инвеститори, които имат амбицията да възродят след 20-годишно прекъсване редовните полети от Русе.

След няколкочасови дебати 31 от общинските съветници подкрепиха намерението, 14 се въздържаха, а трима бяха категорично против. Кметът Пенчо Милков защити предложението.

„Русе трябва да се развива като град с всички видове транспорт и летището ни е абсолютно необходимо. Близо сме до Букурещ, логично е да има дублиращо летище, правя всичко възможно за развитието на тези връзки.“ – коментира кметът.

През август миналата година същите инвеститори предложиха да изградят втори мост над река Дунав при Русе, да направят магистралата до Велико Търново и да възродят летателната дейност с карго и граждански полети. Ако в срок от три години те не реализират заявените намерения, община Русе ще може да развали договора и да си върне имота.

news.bg

ЖП транспорт

БДЖ търси под наем 10 локомотива за 25.7 млн. лева

„БДЖ-Пътнически превози“ (БДЖ-ПП) обяви чаканата повече от месец обществена поръчка за наемане на 5 магистрални електрически локомотива с опция за още 5 за срок от две години с възможност са […]

Въздушен транспорт

Местата за паркиране на самолетите свършват заради кризата с корона вируса

Големите авиокомпании вече се борят да намерят места за паркиране, тъй като коронавирусната епидемия намали търсенето на въздушно пътуване. Повече от 10 000 самолета са били „приземени“ от началото на […]

Автомобилен транспорт

В автобусния транспорт ще има много фалити

Бизнесът на автобусните превозвачи почти преустанови дейност за момента. Останаха да се движат отделни автобуси. В републикански мащаб междуобластните автобусни превози „замряха“ почти напълно. Със сигурност ще има фалирали фирми, […]