Мантинелите на Околовръстното в Пловдив – опасна безопасност

Мантинелите на Околовръстното в Пловдив продължават да са опасни за пътуващите автомобили, сигнализираха читатели на Транспортал. В изпратеното до редакцията видео се вижда как в ремонтирания участък ограничителните устройства са поставени по цялото протежение на пътя на 30 см от пътното платно, а банкет на пътя въобще липсва. Те стесняват пътя до такава степен, че се образува тесен коридор, ограничен от мантинели, в който пътуващите автомобили нямат възможност да реагират и да се разминат при опасна ситуация. Този коридор създава реална опасност от челни удари при неправилно изпреварване и ограничава възможността за придвижване на автомобили със специален режим на движение – пожарни, линейки и полицейски коли.
Проблемът с ограничителните съоръжения бе повод за протест от над 20 населени места около Пловдив през май 2021 година, след като заради тяхното поставяне загинаха трима души навръх Великден.
Съгласно техническите правила мантинели се поставят в точно определени участъци – където има друга инфраструктура – бензиностанции, велоалеи, жп линии. Също така се поставят, когато отстрани на пътя има откоси с височина над 3 метра при висок наклон, както и когато покрай пътя има реки и водни басейни с дълбочина над 1 метър. Според тези технически правила на пътя задължително трябва да има осигурен банкет минимум 1 метър и едва след него могат да бъдат поставяни ограничителни устройства.
От клипа, изпратен до редакцията ни става ясно, че от Агенция „Пътна Инфраструктура“ не само не са предприели действия да коригират нарушенията на техническите изисквания, но те и повтарят опасното ограничаване на пътя с ограничителните съоръжения и в новата част от трасето, която е пред завършване, но все още не е приета.
В началото на април АПИ обяви шест обществени поръчки за възстановяване, ремонт, доставка и монтаж на мантинели за републиканските пътища през следващите 3 години. Общата прогнозна стойност на поръчките е 253,8 млн. лв. без ДДС, а настоящите договори с пътните дружества за тези дейности бяха удължени чрез споразумения до края на юни 2022 г.
Не е ясно каква част от тези средства ще бъдат вложени в излишно поставяне на мантинели, които вместо да осигурят безопасност на пътя я застрашават. При всички случаи при подобно проектиране и строителство на пътища ще има печеливши, като това най-вероятно ще бъдат компаниите-производители на мантинели, за сметка на безопаността на пътуващите граждани.
От Форума за балкански транспорт и инфраструктура ще сезират за нарушенията Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и Агенцията за безопасност на движението, коментира пред Транспортал председателят му Петър Мутафчиев. „Надявам се, че новото ръководство на Агенцията ще вземе мерки за осигуряване на безопасността на участъците и ще приведе участъците в съответствие с изискванията на техническите изисквания“, каза той.

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]