Министър Алексиев: Липсата на техника и процедури за морско спасяване е престъпна безотговорност

Дългогодишната липса на техника и процедури за аварийни случаи, като заседналия кораб край местността Яйлата при Камен бряг, е престъпна безотговорност, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Той пристигна по-рано днес в местността Яйлата, където се намира заседналият кораб Vera SU.  „В закона ясно е записано, че държавата трябва да има готовност и процедура при аварийни случаи, както и техническа ресурсна обезпеченост. Тези дни показаха, че няма нито процедура, нито правила“, съобщи министър Алексиев.

„Сформираният кризисен щаб ще намери най-правилното решение за предотвратяване на екологичната катастрофа, пред която сме изправени“, увери министър Алексиев.

„Използвах личните си контакти за намирането за салвидж компания, след като се убедихме, че с наличната техника, освобождаването на кораба не може да се осъществи. Мобилизирана е международната фирма, която е участвала в спасяването на руската подводница „Курск“ и в момента се изготвя план. До часове ще разполагаме с него и незабавно ще ви информираме за последващите действия. Водя непрекъснати разговори с Военноморските сили за доставката на 4-тонни котви, за по-сигурно укрепване на плавателния съд“, съобщи транспортният министър. Той отбеляза, че метеорологичните условия не са добри и се очакват вълни от 2  метра.

Христо Алексиев бе категоричен, че на първо място стои опазването на здравето на хората и природата. Отчита се и присъствието на екипажа на товарения кораб Vera SU, като се обмисля необходимостта от евакуация.

„Отново ще уточня, че според българското законодателство, корабособственикът е задължен да извърши операцията по освобождаването на плавателния съд“, заяви министър Христо Алексиев. Отчитам като грешка решението на Морска администрация-Варна, която е дала 7-дневен срок на собственика, за да представи план за действие и още един месец, за да изведе кораба. Затова в неделя издадох заповед, с която спрях всички тези действия и мобилизирахме наличния ресурс, не само държавен, а и на частните компании“, допълни министърът. Той увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да се реши ситуацията.

Транспортният министър посочи, че след освобождаването на кораба, всеки ще поеме своята отговорност и ще бъде безкомпромисен към всички, които не са си свършили работа на време към настоящия момент и през годините.

Автомобилен транспорт

Михаил Рангелов, главен редактор на Транспортал: За Украйна ще има план за възстановяване след войната, България задължително трябва да се включи в него

След приключването на войната в Украйна ще има нов план „Маршал“ за възстановяването на разрушенията. Средствата ще бъдат много големи и политиците в България задължително трябва да ни включат в […]

ЖП транспорт

ЕК одобри Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027

Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 беше одобрена днес от Европейската комисия. Това е първата голяма инфраструктурна програма за България, която е приета от Европейската комисия. Бюджетът на програмата е приблизително 1.61 […]

Воден транспорт

Турция вдига петкратно таксите за кораби през Босфора, транспортният министър с остра реакция след сигнал от бизнеса

България има само десет дни за реакция срещу решението на Турция да вдигне петкратно таксите за преминаване през Босфора, коментира пред Транспортал Стоян Новаков, бивш транспортен заместник-министър в правителството на […]