Министър Николай Събев: ЖП транспортът ще бъде гръбнака на националната транспортна схема

Железопътният транспорт ще бъде гръбнака на националната транспортна схема, а автобусните превозвачи ще бъдат част от нея, обяви транспортният министър Николай Събев по време на проведената среща с бранша, организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Той обеща да бъде създадена работна група, която да определи приоритетите и да изработи тази схема в най-близко време.

Като краткосрочна мярка Събев обеща на автобусните превозвачи да намали значително дела на сивия сектор. За целта са подготвени промени в Закона за автомобилните превози, които да регламентират споделените превози. „Всеки сигнал, който получим за нерегламентиран превоз на пътници ще бъде разгледан внимателно и пренасочен към НАП, които ще извършат проверка и вземат мерки“, категоричен бе Събев.

Идеята ни е да бъдат създадени градски пътнически  възли, на базата на които да бъде определен съответния график за железопътни и автобусни превози, обясни министърът. Според него те биха могли да бъдат отдавани на концесия или на друг вид публично-частно партньорство.

За да бъде направена обвръзката на жп с автобусния транспорт новият график за движението на влаковете за 2023 година ще бъде изготвен още през август, обеща Ивайло Георгиев, директор на „БДЖ – Пътнически превози“.

Разчитаме на държавата да помогне на бранша, за да можем да оцелеем и да се възстановим от кризата, заяви организаторът на конференцията Магдалина Милтенова, председател на Конфедерацията.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]