Министър Николай Събев: ЖП транспортът ще бъде гръбнака на националната транспортна схема

Железопътният транспорт ще бъде гръбнака на националната транспортна схема, а автобусните превозвачи ще бъдат част от нея, обяви транспортният министър Николай Събев по време на проведената среща с бранша, организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Той обеща да бъде създадена работна група, която да определи приоритетите и да изработи тази схема в най-близко време.

Като краткосрочна мярка Събев обеща на автобусните превозвачи да намали значително дела на сивия сектор. За целта са подготвени промени в Закона за автомобилните превози, които да регламентират споделените превози. „Всеки сигнал, който получим за нерегламентиран превоз на пътници ще бъде разгледан внимателно и пренасочен към НАП, които ще извършат проверка и вземат мерки“, категоричен бе Събев.

Идеята ни е да бъдат създадени градски пътнически  възли, на базата на които да бъде определен съответния график за железопътни и автобусни превози, обясни министърът. Според него те биха могли да бъдат отдавани на концесия или на друг вид публично-частно партньорство.

За да бъде направена обвръзката на жп с автобусния транспорт новият график за движението на влаковете за 2023 година ще бъде изготвен още през август, обеща Ивайло Георгиев, директор на „БДЖ – Пътнически превози“.

Разчитаме на държавата да помогне на бранша, за да можем да оцелеем и да се възстановим от кризата, заяви организаторът на конференцията Магдалина Милтенова, председател на Конфедерацията.

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]