Мотрисите Сименс с информация за закъснения и връзка с метрото?

Екип специалисти по пътнически информационни системи е готов да подаде напълно безвъзмездно ръка на БДЖ-Пътнически превози за подобряване на информацията в 50-те мотриси „Сименс“, които националния ЖП оператор експлоатира.

Експертите се сезирали по информация на служители и пътници, че голяма част от информационните средства не работят, а в паметта на бордовите устройства липсват маршрути и отделни спирки. Ето защо в официално писмо до ръководството на БДЖ и Министерството на транспорта дават своята заявка да помогнат с изцяло нова база данни, професионални аудио записи на съобщенията за гарите, както и с ремонт на повредените електронни табели.

В писмото си те се позовават на богатия опит на национално ниво по отношение на възстановяване на различни типове системи, изграждане на нови такива, включително и мащабни цялостни решения.

Ако този проект бъде одобрен от БДЖ, за първи път ще се реализира реална интеграция с другите видове транспорт, тъй като в мотрисата ще се дава допълнителна информация за връзките с градски транспортни системи, каквато е практиката в Европа. Особено важно е това за спирките Искърско шосе и Горна баня, където националната ЖП мрежа има пряк достъп до станции на метрото, а за Искърско шосе – и до летище София.

Новост ще бъде и възможността БДЖ да използва системата за акустична информация във влака за да дава допълнителна информация за пътниците, например при предстоящи маршрутни промени, търговски кампании, нови дестинации и други.

В предложението е заложен и нов шрифт за електронните табели, съобразен с изискванията на Съюза на слепите в България.

Изт: novini.bg

ЖП транспорт

Кадровите проблеми в БДЖ са почти нерешими

Heдocтигът нa ĸaдpи в „БДЖ-Πътничecĸи пpeвoзи“ cъщecтвyвa пpeдимнo в eĸcплoaтaциoннитe звeнa, ĸaтo пpиблизитeлнo 7% e изчиcлeният тpaeн нeдocтиг нa paбoтнa pъĸa oт cpeднocпиcъчнaтa чиcлeнocт нa пepcoнaлa. Toвa зaявиxa oт дpyжecтвoтo […]

Въздушен транспорт

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев: Открихме самолетна линия София-Скопие още през 2007 г.

Транспортният министър по времето на Тройната коалиция Петър Мутафчиев беше един от най-активните членове на кабинета в периода 2006-2009 г. за откриване на самолетна линия София-Скопие и събитието се състоя […]

Йордан Мирчев
ЖП транспорт

След 20 години Йордан Мирчев отново поема БДЖ

След близо 20 години проф. Йордан Мирчев поема отново ръководството на БДЖ. В официално съобщение от транспортното министерство се казва, че с протокол на министерството се променя съставът на Съвета […]