Мотрисите Сименс с информация за закъснения и връзка с метрото?

Екип специалисти по пътнически информационни системи е готов да подаде напълно безвъзмездно ръка на БДЖ-Пътнически превози за подобряване на информацията в 50-те мотриси „Сименс“, които националния ЖП оператор експлоатира.

Експертите се сезирали по информация на служители и пътници, че голяма част от информационните средства не работят, а в паметта на бордовите устройства липсват маршрути и отделни спирки. Ето защо в официално писмо до ръководството на БДЖ и Министерството на транспорта дават своята заявка да помогнат с изцяло нова база данни, професионални аудио записи на съобщенията за гарите, както и с ремонт на повредените електронни табели.

В писмото си те се позовават на богатия опит на национално ниво по отношение на възстановяване на различни типове системи, изграждане на нови такива, включително и мащабни цялостни решения.

Ако този проект бъде одобрен от БДЖ, за първи път ще се реализира реална интеграция с другите видове транспорт, тъй като в мотрисата ще се дава допълнителна информация за връзките с градски транспортни системи, каквато е практиката в Европа. Особено важно е това за спирките Искърско шосе и Горна баня, където националната ЖП мрежа има пряк достъп до станции на метрото, а за Искърско шосе – и до летище София.

Новост ще бъде и възможността БДЖ да използва системата за акустична информация във влака за да дава допълнителна информация за пътниците, например при предстоящи маршрутни промени, търговски кампании, нови дестинации и други.

В предложението е заложен и нов шрифт за електронните табели, съобразен с изискванията на Съюза на слепите в България.

Изт: novini.bg

Воден транспорт

Ивайло Гавраилов е новият изпълнителен директор на „Пристанище Варна“ ЕАД

Ивайло Гавраилов, досегашен изпълнителен директор на държавния „Български морски квалификационен център“ ЕАД, поема управлението като изпълнителен директор на „Пристанище Варна“ ЕАД, установи справка на Maritime.bg в подадените за вписване в […]

Автомобилен транспорт

DNV прогнозира 70% зелен водород през 2050 г.

85 % от световните предложения на водород през 2050 г. ще е са с произход от нисковъглеродни източници, в това число 25,5 % от електролиза на база на мрежова електроенергия, […]

Воден транспорт

Фонд „Три морета“ купи дял от Пристанище „Бургас“ на Домусчиеви

Инвестиционният фонд на инициативата „Три морета“ е купил значителен дял в „БМФ Порт Бургас“ от фирмата на братя Домусчиеви „Адванс Пропъртис“, съобщиха и от фонда, и от продавача в понеделник. […]