Най – бързите влакове в света

Брифингът

Японската серия L0 Maglev е най -бързият влак в света със скорост от 374 мили в час или 602 км/ч. Може да измине разстоянието от Ню Йорк до Монреал за по -малко от час. Китай има половината от осемте най-бързи влака и най-голямата в света високоскоростна железопътна мрежа.

Визуализиране на най -бързите влакове в света

Още от изобретяването на парния локомотив през 1802 г. влаковете са движеща обществена сила. Изобретени във Великобритания в разгара на индустриалната революция, парните влакове дадоха на империята несравнимо предимство при транспортирането на стоки и хора. Скоро той се разпространи по света, докато други нации се опитваха да изградят свои собствени железопътни мрежи, за да улеснят растежа и търговията. Но точно както нациите се втурнаха да строят повече железопътни линии, те също се опитаха да построят по -бързи влакове.

Японският Tōkaidō Shinkansen или „куршумният влак“ през 1964 г. е първата високоскоростна железопътна система, постигаща скорост над 124 мили в час или 200 км/ч. Как се сравняват другите държави и влакове? Нека се потопим в най -бързите влакове в света, използвайки данни от списание Travel and Leisure. Кой има най -бързите влакове в света?

Япония сериозно започна революцията на високоскоростните влакове и все още е на върха на класациите. Въпреки че най -бързите редовни експлоатационни куршумни влакове (N700A Shinkansen) могат да достигнат максимална скорост от 186 мили в час или 300 км/ч, новото развитие на страната в областта на магнитната левитация (maglev) чупи рекорди за скорост. Всъщност първите два най -бързи влака в света са maglev, като използват два комплекта магнити, за да издигнат влака и да го задвижат напред без триене, за да го забавят.

Японската серия L0 Maglev все още се произвежда, но с рекорд за скорост на сушата от 374 мили в час или 602 км/ч, това е най -бързият влак в света. Най -бързите влакове в Китай надминават Япония Япония е изправена пред остра конкуренция от Китай, който вече има най -дългата високоскоростна железопътна мрежа в света и инвестира сериозно в инфраструктура. Китай вече има работещ влак Maglev, Шанхай Маглев, който свързва центъра на града с международното летище.

Последният представен влак в страната през юли 2021 г. постигна скорост на сушата от 373 мили в час или 600 км/ч. Когато беше представен, новият влак maglev беше обявен за най -бързо работещия влак в света, тъй като влиза в пълно производство. Но докато пълната работа действително не започне, рекордът на скоростта на изпитване все още е под този на серията L0.

Всъщност Китай има половината от осемте най -бързи влака в света. Включително Япония и Южна Корея, Азия представлява по-голямата част от високоскоростните железопътни мрежи и рекордни скорости. Въпреки че не всичко е доминиране на маглеви и Азия. Конвенционалните електрически влакове в Европа също попаднаха в списъка, като френската TGV POS и италианската Frecciarossa 1000 достигнаха скорост съответно от 575 км/ч и 355 мили в час (395 км/ч).

Източник: https://www.visualcapitalist.com/visualizing-the-fastest-trains-in-the-world/

Воден транспорт

„Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг

Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет. Той каза още, че разходите по спасителната операция на […]

Воден транспорт

Галина Василева: За оставащите 2 години от трябва да бъдат усвоени 50% от финансовия ресурс на ОПТТИ

Навлизаме в последните две години от изпълнението на програмен период 2014 – 2020 г., през които трябва да бъде усвоен 50% от бюджета на програмата или около 2 млрд. лева. […]

Симеон Ананиев
Автомобилен транспорт

Експерти: Основната причина за трагедията на АМ „Струма“ не трябва да се търси в състоянието на пътя

Основната причина за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ не трябва да се търси в състоянието на пътя. Това заяви председателят на Браншова асоциация „Пътна безопасност“ проф. д-р инж. Румен Миланов в […]