Най – големият самолет в света направи първият си полет

Най-големият самолет в света, конструиран от американската компания Stratolaunch Systems направи първия си полет. Машината е развила скорост от 304 километра в час и се е издигнала на височина до 5.1 километра, а полетът е продължил 2,5 часа, съобщават световните агенции.

„Stratolaunch Systems, основана от Пол Алън, днес успешно извърши първия полет на най-големия самолет в света Stratolaunch, който е построен изцяло от композитни материали“, става ясно от съобщение на дружеството.

Летателният апарат ще служи за въздушна платформа на ракетоносители Pegasus XL, предназначени за извеждане на спътници в орбита.

Оборудван е с два фюзелажа, съединени с общо крило, шест двигателя Pratt&Witney, тежи 250 тона и е с пълно натоварване 590 тона.

Stratolaunch се е издигнал във въздуха над пустинята Мохаве и е летял 2.5 часа. 

Автомобилен транспорт

Виа Карпатия или как се защитава национален интерес

Пред няколко дни публикувахме информация за официалната подкрепа, която коридорът „Виа Карпатия“ получи от всички страни, през които той преминава, включително и България. Особеното при него е, че той свързва […]

Автомобилен транспорт

Бизнесът със стари коли рухна

Много от търговците на употребявани автомобили са пред фалит, след като от началото на годината бизнесът с вноса на стари коли още повече зацикли. С 9,2 процента са намалели регистрациите в […]