Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ.

Consumer Choice Center публикува за втора поредна година европейски железопътен индекс, който класира най-удобните за пътниците гари в Европа. Под внимание са взети критерии като чистота, достъп до дестинации и брой пътници на пероните.

Впечатляващият Хауптбанхоф в Лайпциг, който служи и като търговски център, е класиран на първо място с оценка 116. Централната гара на Виена е сравнително нова, отваря врати едва през 2012 г. и е на второ място със 108. St. Pancras в Лондон, център за услуги на Eurostar за континентална Европа, беше на първо място през миналата година, а през тази пада с две позиции до трета със 106 точки. Наскоро той претърпя реновиране, което струваше 800 млн. паунда. Вече разполага с търговски център, перон за автобуси и хотел. Германия има още две гари в ТОП 10 – Франкфурт и Мюнхен.

Най-добрите гари в Европа

Източник: Statista.com

ЖП транспорт

Господин министър, къде сте?

През последните дни станаха известни за гражданското общество редица крупни сделки в българските железници, като модернизация на пътнически вагони в Дряново за 27 млн. лв. без обществена поръчка, 26,5 млн. […]

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]