Напусна ни Койчо Русев

„Напусна ни инж. Койчо Русев – учредител и председател на Националната транспортна камара, съобщиха от сдружението. „Загубихме отличен професионалист, активен съмишленик, истински приятел с чисто сърце, винаги готов да бъде рамо до рамо в битка“ пишат от камарата.
Роден е в ямболското с. Зорница през 1946 г. Завършил е Техническия университет – София, специалност „Двигатели с вътрешно горене и автомобили“, както и Университета по национално и световно стопанство – София, специалност „Икономика на автотранспорта“. Специализирал е в Академията за народно стопанство и във френския институт „Марком“.
Целият му професионален път преминава в сферата на транспорта. Създател е на Националната транспортна камара и „Български транспортен холдинг“ АД. От 2007 г. е председател на Управителния съвет на Съюза на организациите в автомобилния транспорт. Член е на Българската стопанска камара, Националната транспортна камара и на Държавно- обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към Министерския съвет, а също и на Съюза на независимите писатели в България.Бил е зам. министър на транспорта.
Носител е на много награди и отличия, съавтор и автор на книги. Предоставя лична стипендия на най-добрия студент от Транспортния факултет на Технически университет – София и осигурява ежегодно награди за тримата първенци на випуска.
Почетен гражданин на Пловдив и Средец.

Форумът за Балкански транспорт и инфраструктура и редакцията на Транспортал изказват съболезновнията си на близките на Койчо Русев.

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]