Напусна ни Койчо Русев

„Напусна ни инж. Койчо Русев – учредител и председател на Националната транспортна камара, съобщиха от сдружението. “Загубихме отличен професионалист, активен съмишленик, истински приятел с чисто сърце, винаги готов да бъде рамо до рамо в битка” пишат от камарата.
Роден е в ямболското с. Зорница през 1946 г. Завършил е Техническия университет – София, специалност “Двигатели с вътрешно горене и автомобили”, както и Университета по национално и световно стопанство – София, специалност “Икономика на автотранспорта”. Специализирал е в Академията за народно стопанство и във френския институт „Марком“.
Целият му професионален път преминава в сферата на транспорта. Създател е на Националната транспортна камара и „Български транспортен холдинг“ АД. От 2007 г. е председател на Управителния съвет на Съюза на организациите в автомобилния транспорт. Член е на Българската стопанска камара, Националната транспортна камара и на Държавно- обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към Министерския съвет, а също и на Съюза на независимите писатели в България.Бил е зам. министър на транспорта.
Носител е на много награди и отличия, съавтор и автор на книги. Предоставя лична стипендия на най-добрия студент от Транспортния факултет на Технически университет – София и осигурява ежегодно награди за тримата първенци на випуска.
Почетен гражданин на Пловдив и Средец.

Форумът за Балкански транспорт и инфраструктура и редакцията на Транспортал изказват съболезновнията си на близките на Койчо Русев.

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]