Национална автотранспортна стачка блокира България в понеделник

Национална стачка на транспортния бранш блокира страната в понеделник, стана ясно от изявления на браншови организации.

На 13 януари превозвачите от всички браншове – пътнически, товарни, международни, таксиметрови излизат на национален протест срещу несправедливите „обхват и цени“, по думите им, на тол системата, както и срещу нерегламентираните превози.

Към тях се присъединиха и от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Протестът ще е безсрочен, като се предвижда тотално спиране на междуградския транспорт.

„Всеки ден над 2000 човека пътуват с нашите автобуси за работа само от Перник до София. Подобно е и положението и с други близки до столицата градове – например Дупница. Ако бъдат приети така заложените тол-такси и държавата продължи да си затваря очите тези хора остават без автобусен транспорт и ще разчитат само на БДЖ, което няма в момента капацитет да поеме такъв трафик.“, обясни пред Транспортал източник от организационния комитет.

„Този път няма мърдане – ако тол таксите влязат в действие с тези цени и този обхват и при положение, че имаме подписани договори, според които не можем да вдигаме цените, фалираме. Големите компании ще могат да издържат моежду 6 месеца и една година, но малките превозвачи с по два-три автобуса си заминават до два месеца“.

Освен преразглеждане на тол системата превозвачите искат и оставката на регионалния министър Петя Аврамова.

По време на протеста на 13 януари ще спрат превозите на пътници и товари, ще спре и зареждането на търговски обекти. Участие в протеста засега са заявили превозвачите от 60 града. Освен преустановяване на превозите, предвижда се и позициониране на камиони и леки автомобили на определените за целта точки на територията на цялата страна. Протестът ще продължи докато не получим отговор и конкретни политически ангажименти, с конкретни срокове за изпълнението им, казаха превозвачите.

Автомобилен транспорт

Oтхвърлиха поправките по пакет „Мобилност“, българия завежда дело в Съда на ЕС

С голямо мнозинство на второ четене бяха отхвърлени поправките, внесени от българските евродепутати и техни колеги по пакета за международните превози. Преходният период е година и половина. След това камионите […]

Воден транспорт

Русия настъпва в Арктика, строи най-мощния ледоразбивач в света

Руското правителство има огромни амбиции за Арктика. Въпреки предизвикателната глобална икономическа среда заради кризата с коронавируса, Кремъл планира да построи поне пет нови ледоразбивача, които според премиера Михаил Мишустин ще […]

ЖП транспорт

ПРОМЯНА НА ДАТА НА КОНФЕРЕНЦИЯ IRFC 2020

В светлината на развитието на ситуацията по отношение на разпространението на коронавирусния COVID-19 в Европа, датата на международната конференция IRFC 2020 (Международен железопътен форум и конференция) беше отложена за дата […]