На гара Змеево монтираха циферблат от далечната 1908-а

Външно тяло на часовник от престижната марка Paul Garnier, произведен през вече далечната 1908 година монтираха специалисти от държавната НКЖИ на фасадата на реновираната жп гара Змейово, той ще работи с електрическо захранване поради невъзможността да бъде свързан със запазения оригинален механичен механизъм , изработен  някога в немската J.F.Feule и считан за най-точният на територията на Балканския полуостров.

Оригиналният циферблат, припомнят запознати е бил свален през 2013 година под претекст, че ще се прави ведомствена музейна сбирка на компанията в Пловдив, неотдавна бе направен опит да бъде прибран и вътрешният механизъм,  но началникът на гарата Димитър Николов се възпротиви и спря „акцията“.

Експерти са категорични, че автентичният часовник е бил доставен през 1903 година заедно с още няколко десетки от същата немска компания със седалище в град Бокенем , Долна Саксония.Той е бил монтиран през 1913 година при пускането на железницата през Балкана, на практика от този тип са оцелели не повече от половин дузина, един от тях е запазен в гарата на Стара Загора след като е бил демонтиран от  спирката в близкото село Михайлово.

В. Монитор

Автомобилен транспорт

БСП вика Аврамова да обясни за липсващи винетки по границите

БСП вика регионалния министър Петя Аврамова в парламента заради хаоса с винетките по границите. Георги Свиленски излезе на трибуната и информира, че на границите ни е спряна продажбата на дългосрочни […]