Жп синдикат: БДЖ се източва и се води към фалит

Шефът на ИАЖА връчва сертификат на бившия си шофьор

БДЖ се води към умишлен фалит, заявиха от „Първи частен синдикат“ по повод скандалната процедура за ремонт на локомотиви, за която министърът на транспорта Ивайло Московски възложи спешна проверка на процедурата по ЗОП.

Процедурата на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД е с щедър бюджет от 4 082 400,00 лева без ДДС, а основната част от дейностите ще се извършат от служители на БДЖ, в халета на БДЖ и с резервни части на БДЖ. Фактурите обаче ще бъдат пратени и платени на предварително известна частна компания.

От Първи частен синдикат настояват всички дейности по техническо обслужване и ремонт на локомотивите да не „бъдат изнасяни“ извън поделенията на БДЖ, защото така се оскъпява услугата и се облагодетелстват частни фирми, приближени до управляващите, източване на трите дружества: „Холдинг БДЖ“ ЕАД; „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД; „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД. Според профсъюза така държавните фирми се водят към ликвидация, фалит и разпродажба.

 „Реално извършваните технически обслужвания и ремонти ще бъдат плащани по два пъти, веднъж от „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД и още веднъж за частната фирма „спечелила“ обществената поръчка, ето това се нарича източване на дружеството до окончателната му ликвидация“, заявяват още от синдиката.
Източник:https://m.offnews.bg/news/Ikonomika_59/Zhp-sindikat-BDZh-se-iztochva-i-se-vodi-kam-falit_677007.html
ЖП транспорт

ВТУ „Т. Каблешков“ откри новата учебна година с иновативна лаборатория

На 14.09.2020г., в рамките на тържеството по случай откриването на новата академична учебна година, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе официално открита специализирана лаборатория по “Технически средства за управление […]

ЖП транспорт

Освобождават жп операторите от инфраструктурни такси

Представителите на държавите членки в Съвета се споразумяха за мандат във връзка с предложението за даване на възможност на страните да подпомогнат сектора чрез освобождаване на железопътните дружества от определени инфраструктурни такси. Същевременно […]