Независима жп агенция и въвеждане на европейски регламенти поискаха от неправителствения сектор

Инж. Варужан Апелян e координатор „Проекти“ на Асоциация „Приятели на железопътният транспорт” и член на УС на Европейската пътническа федерация (EPF). Кандидат-депутат е от ПП „Зелените“. Роден е в Пловдив през 1977 г. Завършил е Техникума по електроника и електротехника в Пловдив, бакалавърска степен по специалност “Технология и управление на транспорта” в РУ “А. Кънчев” и магистърска степен по специалност “Икономика на транспортната фирма” във ВТУ “Т. Каблешков”. Има над 10-годишен опит в транспортната експлоатация, бизнес и консултинг, правителствени и неправителствени организации и железопътната инфраструктура в България и чужбина. Ползва английски, холандски, руски и арменски език. Семеен с две деца.

Въвеждане на европейски регламент  за правата на пътниците и създаване на независима железопътна агенция поиска Варужан Апелян от Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“. Според него заплащането на държавата за извършваната услуга от БДЖ трябва да се извършва не на влаккилометър, а на пътникокилометър. Освен това трябва да се въведе независимо оценяване на извършваната услуга, което да определя степента на удовлетворение на пътниците .

Необходимо е и националният регулатор да бъде независим, за да може обективно да извършва контрола и проверките по изпълнение на услугата, поиска Апелян. Той даде пример с британската железопътна агенция, която е на директно подчинение на английската кралица.

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]